DomůČlánkyÚroky hypoték na svém dně. Stoupat budou jen pomalu

Úroky hypoték na svém dně. Stoupat budou jen pomalu

Publikováno

Úrokové sazby hypoték již podle odborníků klesat nebudou, jejich růst však bude velmi pozvolný.
Úrokové sazby hypoték již podle odborníků klesat nebudou, jejich růst však bude velmi pozvolný.

Hypotéky a hypoteční trh mají za sebou opravdu rekordní rok a banky si mohou mnout ruce. Díky velkému zájmů prodali letos největší objem hypotečních úvěrů. Přes léto sice sazba po roce a půl nepatrně vzrostla na 2,08 procent z 2,05 %, přesto zájem přetrvával. Podzimní zlevňování úrokových sazeb ovšem analytici neočekávají.

Trh hypoték zažívá velmi úspěšný rok. Dá se říci rekordní, kdy za rekordem mířily hypotéky již v prvním pololetí. Na jeho konci navíc všichni, kdo chtějí bydlet ve vlastním, začali zvažovat hypotéku ještě více, protože dvě ze tří největších bank v zemi oznámily zdražování. Zároveň i ceny nemovitostí rostou.

Přesto, že Hypoteční i Komerční banka zvedly sazby v půli června o 0,1 %, zájemce to nijak neodradilo. Spíše se vlna zájmu ještě zvýšila ze strachu z brzkého zdražování. Nepomohlo ani krocení negativních emocí analytiky, kteří tvrdili, že zdražování určitě nebude skokové a rychlé a na podzim mohou banky přijít s novými nabídkami.

V červnu prodali banky hypoteční úvěry za 19,7 miliardy korun, což bylo o miliardu více než ve stejném měsíci v roce 2007. Tento rok také do té doby držel rekord. Také červenec byl velmi nadprůměrný s objemem 17,441 miliardy.

Trh hypoték se tak pomalu blíží k novému rekordu. Ten poslední je z roku 2013 s objemem úvěrů 155,8 miliardy korun při 95 834 poskytnutých hypotečních úvěrech. V letošním roce bylo za prvních sedm měsíců poskytnuto již 60 477 hypoték za 108, 12 miliard. Za stejné období roku 2013 to bylo 54 313 hypoték o objemu 88,4 miliardy. Navíc v druhé polovině roku se obvykle uzavře více hypoték, než v té první.

Úrokové sazby rostou jen nepatrně

Ceny hypoték s ohledem na vývoj tržních sazeb se nejspíše dostaly již na své dno, jejich růst však bude velmi pomalý. Je to ovlivněno na jednu stranu vývojem sazeb, které za poslední dva měsíce rostou jen nepatrně, a také kvůli vysoké konkurenci, která na bankovním trhu panuje.

Ke svým konkurentům se v září přidala i Česká spořitelna, která zvedla sazby u nejvíce oblíbené hypotéky s pětiletou fixací o 0,1 % na 2,09 %. Některé sazby již v předchozích týdnech zvedly i jiné banky, například UniCredit Bank nebo Wüstenrot hypoteční banka.

I když původně bylo očekávání jiné, nyní plošné podzimní zlevňování odborníci neočekávají. Podle některých bude zlevňování hypoték určeno spíše pro vybrané skupiny klientů. Jedná se například o osoby, které si berou velké úvěry v mnohamiliónových částkách nebo ti, kteří ho dostanou od banky jako bonus při nákupu dalších služeb.

Podzim bývá často ve znamení celé řady akčních nabídek. Protože mnoho poplatků, které jsou spojené s hypotékou, již banky ze své nabídky vyřadily, mohly by nyní přijít s nabídkou vyřazení poplatků za odhad ceny nemovitosti, který se pohybuje okolo 6000 Kč. U hypotéky na 20 let a částky dva miliony korun s pětiletou fixací by se tak jednalo až o 5000 Kč. Taková nabídka by dokázala s pořadím cenově nejvýhodnějších nabídek poměrně výrazně zahýbat.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností