DomůČlánkyInvestoři mají zájem o zemědělskou půdu

Investoři mají zájem o zemědělskou půdu

Publikováno

Zemědělská půda se těší čím dál většímu zájmu investorů
Zemědělská půda se těší čím dál většímu zájmu investorů

O velký zájem investorů nemá v poslední době nouzi zemědělská půda. Například finanční společnost TIAA-CREF oznámila minulý týden, že získala 3 miliardy dolarů na další investice do zemědělské půdy. Původní plán byl stanoven na získání 2,5 miliardy dolarů. Kupovat chtějí půdu v Severní a Jižní Americe a Austrálii. Vlna zájmu ze strany amerických investorů po půdě tak prudce stoupá.

Ti, kdo vsází na zemědělskou půdu, věří, že jim přinese dlouhodobou návratnost, která bude tažena zejména stále se zvyšující poptávkou po potravinách, a to ve světovém měřítku. Vysoká poptávka odráží stále rostoucí populaci v Africe a Asii a stále se snižujících možností ohledně dalšího šíření zemědělských ploch. Ne každá půda je pro pěstování plodin totiž vhodná. Také se stále více těží a zemědělská půda se ničí. Obecnou snahou investorů je zvýšení podílu reálných aktiv v jejich portfoliích (např. nemovitosti nebo i stavební dřevo). Zemědělská půda je navíc vhodnou investicí i z toho důvodu, že dává zisky ve formě nájmu od farmářů. Někteří investoři půdu nazývají „zlato s kupóny“.

Zemědělské komodity jako doména USA

Zemědělské komodity vyvážejí nejvíce Spojené státy. Jsou největšími vývozci na světě. Investice od institucí do zemědělské půdy dosáhly jen za poslední dva roky celkem 2 miliardy dolarů. Stále ovšem drží méně než 1 % z celkové půdy, jejíž hodnota je odhadem asi 2,4 bilionu dolarů. Jejich význam by ovšem měl i nadále růst. Podle odborníků k tomu přispěje i to, že mnoho amerických farmářů se blíží k důchodu (průměrný věk je v současné době 58 let). Cena zemědělské půdy roste v USA o 4,6 % ročně od roku 1990. Pokud do tohoto růstu započítáme i příjem, který půda vynáší, je průměrná návratnost asi 11,8 %.

Množí se názory, že současné nízké ceny zemědělské půdy v USA mohou být vhodnou investiční příležitostí. Ovšem i takovéto investice nejsou bez rizika. V některých oblastech roste tlak na snižování nájmů, protože farmáři dosahují nižších příjmů. Jmenovat můžeme např. akcie společnosti Farmland Partners, která nakupuje půdu v USA. Jejich akcie klesly o 21 %, akcie Gladstone Land dokonce o 35 %. Investice do zemědělské půdy jsou složité, protože trh nelze jednoznačně odhadnout a vývoj závisí na podmínkách daného místa. Často se tyto obchody uzavírají v místních kavárnách nebo na aukcích. Jsou velmi odlišné od transakcí z jiných trhů, které mají svou danou strukturu. Ani přesná data o zemědělské půdě nejsou většinou dostupná.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností