DomůČlánkyČasté chyby investorů

Časté chyby investorů

Publikováno

Investoři se různými chybami často zbytečně připravují o výhodné výnosy
Investoři se různými chybami často zbytečně připravují o výhodné výnosy

Nejčastěji se o výnos z investice připraví investoři sami. Dokonce i ti, kdo se za něj ani nepovažují. Mezi investory se může zařadit prakticky každý. Většina lidí si alespoň občas odkládá nějakou sumu peněz jako rezervu pro případ potřeby nebo na zajištění v důchodovém věku. Nedělat chyby není jednoduché. Při investování je totiž člověk vystaven směsici racionálních a iracionálních vlivů a nenechat se jimi ovlivnit není vůbec snadné. Jakých chyb by se měl investor vyvarovat, aby se zbytečně nepřipravil o zisk?

Plán patří k investování

Mezi jeden z nejčastějších problémů při investování patří chybějící strategie investora. Nemají rozmyšleno, kam chtějí směřovat ani jak dosáhnout svých cílů. Výsledkem je pak nahodilé jednání, které činní pod vlivem momentální nálady a událostí.

Než začnete obchodovat, měli byste si dopředu promyslet svůj investiční plán. To platí pro každého a je jedno zda obchodujete sami či přes prostředníka. Pokud si plán vytvoříte, máte se později čeho držet v době, kdy ostatní zachvacuje panika, a podléhají okolním vlivům.

„Výhodné nabídky“ nemusí být vždy výhodné

Častou chybou jsou i situace, kdy investor podlehne báječné nabídce s vidinou rychlého a nenáročného zbohatnutí, které se jeví jako bezrizikové. K nepříliš promyšlenému nákupu často stačí i jen příslib výnosů s více ciframi nebo rádoby zaručená informace o bezrizikovosti vybrané investice. Je přitom nasnadě, že taková investice naprosto popírá investiční trojúhelník (výnos-likvidita-riziko). Tedy není možné získat investici, která by maximalizovala výnos, měla výbornou ziskovost a zároveň byla bez rizika. Tyto investory přitom neodradí ani racionální myšlenka, proč takto neinvestuje každý, pokud jsou investice tak výhodné.

Zaručené informace a prognózy nemusí být vždy pravdivé

I přesto, že zaručené prognózy při investování nejsou možné, stále je dost investorů, které takovým předpovědím nejen, že věří, ale odvíjejí od nich i svou strategii. Nelze na 100 % říci, že by tyto informace měly být špatné, ale často bývají započítány do trhu dopředu. Pravděpodobnost, že právě teď vyděláte na zaručené investici, se tak blíží nule.

Emoce jsou překážkou

Častou investorskou chybou je nechat se ovládat emocemi. Zejména strachem při poklesu trhů nebo naopak přílišnou hamižností, pokud je situace opačná. Pak se snadno může stát, že nakoupíte třeba stříbro za draho v době, kdy je lepší ho prodávat nebo ho prodáte za malé peníze tehdy, když mají akciové tituly minimální hodnotu a měli byste místo prodeje naopak nakupovat. Před podléhání emocím vás tak může ochránit především precizně vypracovaný investorský plán, kterého se budete pevně držet.

Nákupy bez ohledu na cenu

Každý rozumný investor se musí při rozhodování o tom, co koupit a co naopak ne, ohlížet i na cenu. U nákupu cenných papírů je to cena za obchodování, u podílových fondů hlavně poplatky za jejich správu. Ty totiž snižují výnosy z prostředků, které jste investovali, a to dlouhodobě. Také se platí i v době, kdy ceny aktiv padají. Špatné rozhodnutí, kdy nakoupíte produkty u dlouhodobé investice, třeba na 40 let, vás může stát i stotisícové částky. Ještě více budete ze své peněženky muset vybrat v případě, že využíváte služeb poradenských společností, které vám zprostředkují pravidelný nákup podílových listů s tím, že potřebné poplatky zaplatíte najednou na počátku dlouhodobého období investování. Pokud se však rozhodnete tuto investici předčasně ukončit, budete ztrátoví. Jestli se chcete vyhnout přehnaným poplatkům, měli byste si je nejdříve propočítat, abyste alespoň částečně měli představu, zda se vám taková investice vůbec vyplatí.

Investování podle předcházejících výnosů

Další chybou je investování podle minulé výhodnosti. To, co platilo loni, totiž letos už vůbec platit nemusí. Často se jedná o úzce specializované fondy podle oborů či lokality, u kterých se s velkou pravděpodobností dosažená výkonnost už opakovat nebude. V dalších letech byste tak dosahovali ztrát a ne zisků. Pokud se chcete takové situaci vyhnout, berte předcházející výkonnost jen jako jakési vodítko, ale nikoliv jistotu. Nejlepší je rozkládat investiční riziko mezi různé produkty, segmenty atd.

Zbytečná horlivost

Zejména pro začínající investory jsou každotýdenní nákupy a prodeje spíše kontraproduktivní. Neustálé sledování výkyvů trhu totiž může některé lidi znervózňovat a vyvolávat v nich pocity, kvůli nimž pak dělají špatná rozhodnutí. Je proto lepší snížit frekvenci sledování trhu, a jak již bylo zmíněno, důsledně dodržovat svůj investiční plán.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností