DomůČlánkyČeši věří hlavně smíšeným fondům

Češi věří hlavně smíšeným fondům

Publikováno

Smíšené fondy nabízejí zajímavější výnosy než konzervativní. I proto na ně začínají sázet také drobní investoři. Zájem se zvyšuje i proto, že finanční trhy jsou na tom dobře a rozhodně mnohem lépe než v posledních sedmi letech. Oblíbenou a výhodnou možností jsou pravidelné měsíční vklady peněz, kdy se průměruje nákupní cena podílových listů.

Zájem o smíšené fondy rychle stoupá.
Zájem o smíšené fondy rychle stoupá.

Současná špatná situace na běžných i spořicích účtech donutila české občany k tomu, aby začali pátrat po jiných možnostech, jak zhodnotit své volné peníze. Čím dál větší oblibu si získávají podílové fondy. Zájem o ně se zvyšuje i díky pozitivní situaci na finančních trzích.

Na popularitě čím dál více získávají v České republice smíšené fondy. Ty vkládají peníze do více instrumentů: do akcií, dluhopisů, komodit, nástrojů peněžního trhu. Portfolio se mění podle vývoje na trzích. Portfolio manažer musí vyhodnotit současnou situaci a aktivně spravovat svěřené fondy.

Jak vypadá český investor?

Čeští investoři jsou obvykle spíše konzervativní a chtějí zhodnocovat peníze v investičních fondech. Peníze ukládají hlavně kvůli zajištění na stáří nebo spoření pro rodinu. Obvykle chtějí peníze investovat v dlouhodobém nebo střednědobém horizontu. Výše investice bývá v částce od pěti do deseti tisíc korun.

Samotné smíšené fondy jsou dobrým kompromisem mezi dluhopisovými fondy a akciovými fondy. Dluhopisové jsou bezpečnější, ale nabízejí nižší výnos. Akciové už jsou rizikovější, ale obvykle přinášejí větší výnos. U smíšených fondů je vhodné investovat minimálně pět let.

Češi nechtějí riskovat

Oproti západním zemím Evropy jsou čeští investoři stále spíše konzervativní, i když jejich zájem o smíšené fondy stoupá. Situace se ale mění a za poslední roky se přístup investorů postupně mění a přibližujeme se západním státům. To ostatně vyplývá i z dat, která sestavuje Asociace pro kapitálový trh. V roce 2010 tvořily málo rizikové peněžní fondy kolem 26 procent všech investic do fondů, v roce 2016 to bylo jen 0,7 procent všech investic. Za tuto změnu mohou především nízké úrokové sazby, protože kvůli nim přestaly nerizikové fondy vydělávat. Oproti tomu nárůst zaznamenaly smíšené fondy, které byly v roce 2010 na úrovni 32,7 miliardy korun na 157 miliard v roce minulém.

Pravidelná investice je základ

Lidem se také líbí, že mohou investovat pravidelně, což jim investiční společnosti umožňují. Střadatel tak klidně může měsíčně vkládat i menší obnosy peněz. U některých produktů začíná minimální hodnota investic už na 100 Kč, například u ING Bank. Pravidelnými nákupy se cena podílových listů zprůměruje. Navíc si takto lidé zvyknou, že měsíčně posílají peníze a naučí se pravidelnosti. Zároveň není investor ve stresu, že vkládá do rizikovějšího fondu velké částky a může výkyvy, které vznikají v prvních letech využít ve svůj prospěch. To je velká výhoda pravidelného investování.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností