DomůČlánkyCo obnáší makléřská zkouška

Co obnáší makléřská zkouška

Publikováno

Makléřskou zkoušku by měli mít všichni burzovní makléři (analytici, portfolio manažeři, investiční poradci). Dále by měli projít potřebnou kvalifikací i podloženou praxí u obchodníka s cennými papíry. Česká národní banka na to má ale odlišný názor, a podle současné legislativy stačí k práci makléře diplom z jakékoliv VŠ a postačující je i jakákoliv praxe. Odborníci jsou ale toho názoru, že na burze nemůže obchodovat někdo bez potřebných znalostí a zkušeností.

Práce burzovního makléře je velmi akční a zajímavá, ale současně i dost náročná a ne pro každého.
Práce burzovního makléře je velmi akční a zajímavá, ale současně i dost náročná a ne pro každého.

Burzovní makléř s platem 100 000 Kč za měsíc

Pozice burzovního makléře je velmi lukrativní, ale práce je to velmi náročná. Jedním z prvních kroků, jak k této práci snů dojít, je úspěšně absolvovat test tzv. zkoušky odborné způsobilosti na kapitálových trzích (makléřské zkoušky). S úspěšnou zkouškou získáte místo u OCP (obchodníci s cennými papíry) mnohem jednodušeji. Každý nový burzovní makléř (broker, trader či burzovní analytik) by měl projít nejdříve několika měsíční praxí, kterou lze získat na pozici obchodníka s CP.

Hlavní jeho pracovní náplní je telefonické oslovování nových potenciálních klientů. Tuto činnost většinou zastávají investiční zprostředkovatelé či přímo zástupci OCP. Je to velmi náročná praxe, protože je nutné denně telefonicky oslovit desítky potenciálních osob a není to práce vhodná pro každého. Ovšem určitě je dobré ji vyzkoušet. Klasickým telemarketingem jde získat reálnou praxi na kapitálovém trhu. I když pro mnoho lidí není telemarketing příliš oblíbený, stále se jedná o jeden z nejefektivnějších způsobů reklamy.

Praxe telemarketingem?

I začínající obchodník může získat vhodnou praxi právě díky telemarketingu. I naprostý začátečník je denně v kontaktu s kapitálovým trhem prostřednictvím komunikace s klientem. Ve většině společností je průběh jejich činnosti podobný. Každý den od pondělí do pátku začíná běžný den ranním meetingem s makléřem či analytikem, a poté sledujete v průběhu dne vývoj na světových burzách. Salesman by měl kdykoliv k dispozici, aby dokázal odpovědět na dotazy potencionálních klientů, které se týkají burzy či kapitálových trhů. Když vás bude práce bavit, získáte po 2 až 3 měsících tolik zkušeností, které byste jinde získali jen velmi těžko.

Samostudium je zdlouhavé a nejisté

I když budete studovat sami technickou analýzu léta, nikdy nezískáte plnohodnotnou praxi včetně komunikace. Ještě je reálná možnost, že najdete nějakého OCP, který bude věřit, že dokážete i jako začátečník bez praxe jednat s lidmi a předávat nebo vytvářet dobrá investiční doporučení či spravovat milionové majetky klientů OCP.

Jak se makléři platí?

Makléři bývají ohodnoceni podle objemu uskutečněných obchodů, a také procentem ze ziskových obchodních pozic. Laici se často domnívají, že by burzovní makléř měl být hodnocen pouze ze ziskových pozic, ale každý, kdo někdy dělal na pozici makléře, brokera, tradera či analytika, by namítl, že je to naprostý nesmysl, protože i v bance platíte poplatky za některé služby.

Jak funguje OCP?

OCP musí vybírat poplatky, aby bylo dost financí na platy zaměstnanců a provoz. Burzovní obchody jsou složité a nikdo nemůže na 100 % říci, jaký bude budoucí vývoj. Zmínit je možné například ekonomické propady roku 2008 a 2011. Nikdo zkrátka nemůže předpovídat přesně budoucnost jako celku. Je možné předpovídat, odhadnout či spekulovat na vývoj určitého sektoru, oboru, firmy či výrobku. A jakou to má souvislost s OCP? Pokud se např. konzervativní klient rozhodne pro dlouhodobé konzervativní investování. Mohl by se právě nacházet v předkrizovém období a kvůli svému konzervativnímu přístupu by nechtěl otevírat krátké pozice. V takové chvíli je velmi pravděpodobné, že celkový výkon ekonomik bude klesat, na burzovních trzích bude turbulence a možná i velké prodeje akcií, které způsobí pokles cen i v portfoliu tohoto klienta. Je velmi pravděpodobné, že klientovo portfolio bude poměrně dlouho v mínusu. Tento příklad nastiňuje jednu ze situací, kdy OCP nemá jisté žádné peníze a musí tedy mít velké rezervy na platy a provoz. I když je klient ve ztrátě, OCP má stále povinnost sledovat vývoj na finančních trzích. Samozřejmě je nutné vést účetnictví a vykonávat mnoho kontrolních činností. Všechny jsou financovány z poplatků získaných od klientů při otevření pozice. Pokud některá firma nabízí činnosti založené jen na zisku, jedná se pravděpodobně o neseriózní marketingový tah, jak přitáhnout nezkušené a důvěřivé klienty. Poplatky a služby ovšem vždy porovnávejte mezi sebou, ať vyberete ty nejvýhodnější.

Uchovejte si své duševní zdraví

V době kdy fungovaly burzy bez počítačů a využívalo se klasických parketů, se říkalo, že burzovního makléře přímo na parketu s telefonem u ucha je možné využívat pouze několik let. Po několika letech je vhodnější přejít na klidnější a méně stresovou pozici. Burzovní makléř každý den čelí velkému stresu v důsledku neočekávaných pohybů kurzů, na něm zanechává vážné zdravotní následky.

Makléř by měl oplývat velkou intuicí, která mu pomůže nepodlehnout panice a titulkům zpravodajů. Makléři musí být připraveni na to, že v době kdy trhy rostou, budou za hvězdy a velmi oblíbení, jakmile je to však naopak a akcie padají, jsou najednou zatracováni a v některých případech i potahováni kontrolními úřady.

Co je potřeba k přihlášení

Musí vám být minimálně 18 let a je nutné zaplatit poplatek spojený se zkouškou, který se pohybuje v rozmezí 2 až 8 tisíc korun. V současné době organizuje odborné zkoušky jediný Institut pro finanční trh při Ekonomicko-správní fakultě MU v Brně. Ceny makléřských zkoušek se pohybují podle kategorií v rozmezí od 2000 do 4000 Kč.

Zkouška v podobě testu vybírá celkem z 2000 otázek, které jsou vám zaslány po podání přihlášky, ale bez odpovědí. Otázky jsou rozděleny do jednotlivých okruhů podle kategorie zkoušky. Samotná zkouška je na čas a probíhá elektronicky. V testu je 200 vybraných otázek a výsledek se dozvíte ihned po skončení testu. Osvědčení dostanete poštou.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností