DomůČlánkyInvestice do knih nebo mincí jsou nejisté, ale dělají radost

Investice do knih nebo mincí jsou nejisté, ale dělají radost

Publikováno

Sbírat se dá v dnešní době prakticky cokoliv. Některé věci mají s přibývajícím věkem větší hodnotu a jiné jsou stále jen sběratelovou radostí. To platí i o knihách nebo mincích. Některé kousky se mohou stát opravdovým investorským skvostem, ale především lidé investují do knih proto, že jim rozrůstající se sbírka činní radost. Ti největší nadšenci by své sbírky neprodali ani za miliony.

Některé knihy mohou být velmi cenné a svému majiteli vydělat nemalé peníze.
Některé knihy mohou být velmi cenné a svému majiteli vydělat nemalé peníze.

Investice do umění jako velké riziko

Investice do umění rozhodně není pro každého. Nese sebou totiž velké riziko a o nějaké velké likviditě se také nedá příliš mluvit. Pokud se rozhodnete investovat do umění a knihy tam patří také, musíte být opravdový nadšenec. Zejména u knih to platí dvojnásob, protože třeba výtvarné umění má mnohem větší předpoklady, že si najde svého kupce za velmi slušnou cenu, u knih je pravděpodobnost mnohem menší. Investory do knih ale obvykle nemotivuje touha po vlastním zisku ale radost z toho, že mají doma nějaký vzácný kousek.

Knihy známých výtvarníků

Pokud chcete, aby se vám čas a investice do knih někdy vrátili, musíte vsadit na správné kousky. Ideální jsou knihy od známých výtvarníků a staršího vydání. Volte knihu, která nebude na trhu příliš k dostání nejlépe do padesáti výtisků. Takovou knihu okamžitě berte, jinak ji už nejspíš do ruky neodstanete. Měla by mít hezkou vazbu a být ilustrovaná výtvarníkem. Mezi oceňované umělce patří Josef Čapek, Kamil Lhoták, Miroslav Tichý či Kamil Lhoták. Můžeme zmínit knihu Erotická revue, která před čtyřmi lety na aukci v Londýně vydělala v přepočtu 734 tisíc korun.

Samozřejmě cenu mohou mít i nové knihy od žijícího výtvarníka. Tam je ale výsledek značně nejistý.

Vzácné kusy se najdou i mezi jinými literárními díly. Například cena původního vydání Abecedy od Vítězslava Nezvala s fotkami tanečnice Milči Mayerové se v minulosti dostala na cenu přes deset tisíc korun.

Pokud máte doma knihovnu plnou takových děl, možná v ní máte ukryté slušné jmění. Takové první vydání knihy R.U.R od Karla Čapka má velmi slušný investiční potenciál. I s podpisem je k dostání za 120 tisíc korun a do budoucna existuje pravděpodobnost, že si svou hodnotu minimálně uchová na stejné úrovni.

Mince mají slušný potenciál

Mince často jejich milovníci sbírají již od dětství a svou sbírku chrání jako oko v hlavě. Nemají v plánu ji prodat, i když už může mít velmi slušnou hodnotu. Mince se řadí mezi dlouhodobé investice. Pokud člověk nenakupuje zbrkle a nechá si poradit, dokáže na tom vydělat. Sbírka mincí se totiž v čase zhodnocuje. Může fungovat jako taková záloha pro případ výpadku příjmů. Mince jsou totiž poměrně likvidní a dají se rychle prodat. Mince jako investici doporučují odborníci nakupovat především u seriózních obchodníků. Rozhodně si dejte pozor na mince nebo medaile, které se jen tváří jako investiční, dobře vypadají, ale prodávají se za 50 až 100 procent nad cenou kovu.

Odborníci doporučují nakupovat mince, které byly vydané na konci 19. století a na začátku 20. století. Takové se mohou chlubit opravdu vysokou likviditou. Mezi velmi hodnotné mince patří třeba rakousko-uherské desetikoruny a dvacetikoruny, švýcarské, francouzské, italské, anglické, americké, turecké, mexické a jiné mince. Sběratelé své sbírky prodávají jen zřídka, protože pro ně mají mince hodnotu především citovou. Někdy se ale může prodej velmi vyplatit. Hlavně ve chvíli, kdy dochází k výraznému nárůstu na trhu nebo když sběrateli někdo nabídne zajímavou nabídku. V současné době jsou velmi cenné svatováclavské dukáty. Ty svou hodnotu zvýšili až desetinásobně v posledních deseti letech.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností