DomůČlánkyInvestice do nemovitostí bez nákupu nemovitostí

Investice do nemovitostí bez nákupu nemovitostí

Publikováno

Investování do nemovitostí může být sice velmi lukrativní, ale do začátku vyžaduje poměrně velké množství kapitálu. To znamená, že pokud nemáte v ruce hodně peněz nebo možnost vzít si hypotéku, musíte zvolit jinou možnost investice do nemovitostí bez nákupu fyzického majetku. Jaké možnosti máte?

Investice do nemovitostí mohou probíhat různou formou.
Investice do nemovitostí mohou probíhat různou formou.

Investujte do REIT

REIT je realitní investiční společnost. Vlastní a spravuje nemovitosti a související aktiva, jako jsou hypotéky a hypoteční zástavní listy. Většina příjmů a aktiv REIT musí být spojena s nemovitostmi. Aby mohla být společnost kvalifikována jako realitní investiční společnost, musí splňovat určité standardy a další pravidla definovaná Komisí pro cenné papíry a burzy:

  • Investuje nejméně 75 % celkových aktiv do nemovitého majetku.
  • Musí mít alespoň 75 % hrubého příjmu z nájmu nemovitosti nebo hypotečního úroku.
  • Má nejméně 100 akcionářů po svém prvním roce jako REIT.
  • Nemá více než 50 % akcií držených pěti nebo méně osobami.
  • Zaplatila alespoň 90 % zdanitelného příjmu jako dividendy akcionářům.

Poslední pravidlo je pro investory velmi významné. REIT nejsou pouze podniky, které vlastní nemovitosti, jsou to společnosti, které poskytují svým investorům peněžní toky. Pokud do nich investujete s reinvesticí dividend, můžete nechat své portfolio růst, dokud nedosáhnete toho, že si sami budete moci koupit jednotlivé nemovitosti nebo budete pokračovat v investicích do spravovaných portfolií nemovitostí.

Investice do společnosti zaměřené na nemovitosti

Mnoho společností, které vlastní a spravují nemovitosti, nejsou strukturovány jako REIT. Akcie těchto společností mají obvykle mnohem dražší dividendy, než REIT, ale firmy mají větší volnost, aby mohly reinvestovat a zisky rozšířit.

Některé společnosti v jiných odvětvích se chovají jako realitní společnosti, i když to není primární služba, kterou nabízejí. Příklady zahrnují hotelové řetězce, provozovatele letovisek a manažery nákupních středisek a obchodních středisek.

Samozřejmě existují tradiční realitní společnosti, které jsou k dispozici i pro investice. Stejně jako u každé jednotlivé investice do akcií, vždy před provedením investičního rozhodnutí proveďte spoustu výzkumů. Velké investování do jedné akcie nebo průmyslu ve vztahu ke zbytku vašeho portfolia vám otevírá riziko koncentrace portfolia.

Investice do domácí výstavby

Nemovitosti se netýkají pouze nákupu a zisku z existujících společností. Je i celá řada domácích výrobců, kteří jsou odpovědní za rozvoj nových čtvrtí v rozvíjejících se metropolitních oblastech. Tyto společnosti mohou být zapojeny do několika aspektů procesu výstavby domů.

Při hodnocení stavitelů domů se podívejte na všechny faktory podnikání. Zeptejte se sami sebe, zda se společnost zaměřuje na oblast se špatným výkonem v oblasti nemovitosti nebo ne. Jestliže se zaměřuje pouze na místa s velmi vysokým nebo naopak nízkým příjmem a srovnává zaměření s trendy v oblasti nemovitostí.

Mějte na paměti, že výkon domácích stavitelů může být vysoce korelován s ekonomikou. Když je růst ekonomiky pozitivní, roste zaměstnanost a finanční stabilita lidí, zvyšuje se poptávka po nových bytech a domech. Když je naopak ekonomika ve špatné situaci, prodeje nemovitostí a výstavba nových domů klesá.

Investice do podílového fondu nemovitosti

Jednou z nejtěžších překážek investování do nemovitosti je diverzifikace. Jako drobný investor na akciovém trhu není obtížné najít široké spektrum investic. Akcie řady společností se obchodují za nízkou cenu, aby se dosáhlo diverzifikovaného portfolia v rozumném cenovém bodě prostřednictvím plánování. Nemovitost je zcela odlišná. V oblasti nemovitostí zpravidla stojí jedno aktivum.

K získání diverzifikace v oblasti nemovitostí se investoři mohou obrátit na investiční fondy zaměřené na nemovitosti, indexové fondy a ETF. Některé fondy nemovitostí fungují stejně jako tradiční podílový fond, především investování do nemovitostí. Jiné se zaměřují na REIT nebo dokonce na přímý nákup nemovitostí.

Příkladem populární ETF je Vanquard REIT ETF (VNQ). Obchoduje se stejně jako akcie, ale poskytuje okamžitou expozici portfoliu společností REIT. Tento fond drží 145 různých akcií. Mezi nejvýznamnější patří společnost Simon Property Group Inc. a veřejné úložiště (PSA).

Pokud upřednostňujete fond nemovitostí, je Prudential Global Real Estate Fund globální realitní fond. Z 97 % je investován do nemovitostí: 52 % podniků je v Severní Americe, zbytek investuje do Evropy 17 % a Asie 31 %. Tento fond je zaměřen především na rozvinuté trhy s méně než 2 % prostředků investovaných na rozvíjejících se trzích.

Závěr

Investování do jednotlivých nemovitostí vyžaduje velké množství kapitálu a přichází s vysokým rizikem. Existují i další možnosti investic, které jsou k dispozici prostřednictvím burzy – REIT, podílových fondů a ETF – mohou poskytnout portfoliu nemovitostí nové možnosti, aniž by museli mít k dispozici obrovské sumy peněz. Stejně jako u jakékoliv investice, hrozí i zde určitá rizika. Vyhodnoťte jakoukoliv investiční alternativu před nákupem, abyste měli jistotu, že bude přesně odpovídat vašim investičním cílům.

Některé možnosti poskytují skvělé zajištění proti určitým výkyvům na trhu, ale příliš velká koncentrace nemovitosti vám připraví ztráty, když trh s nemovitostmi propadne. Stalo se tak i v minulých letech při hypoteční krizi.

Nicméně jakmile dobře rozumíte vašim investičním cílům, můžete s jistotou investovat a učinit z nemovitosti část vašeho portfolia pro krátkodobé i dlouhodobé investiční cíle.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností