DomůČlánkyInvestování do komodit. Jak na to?

Investování do komodit. Jak na to?

Publikováno

Do komodit se dá investovat poměrně snadno a umožňuje to většina českých bank. To ovšem neznamená, že to zvládne každý. Ne každý investor počítá s vysokou počáteční investicí. Také rizikovost je dosti vysoká.

Hodí se pro vás investování do komodit?
Hodí se pro vás investování do komodit?

Co obnáší komodity?

Komodita je v podstatě všechno, co se dá na trhu obchodovat bez rozdílů v kvalitě a dodávky se dají sehnat od různých dodavatelů bez větších obtíží. Mohou se tedy vyrábět různými výrobci ve velkém množství. Aby byl v jejich obchodování nějaký řád, jsou na každé komoditní burze určeny vlastnosti. Určeno musí být i minimální množství každé komodity, se kterou se může obchodovat. 

Mezi celosvětové komodity můžeme zařadit například energie (ropa, propan, uran, zemní plyn), kov (zlato, stříbro, platina, měď), zemědělské produkty, maso, dobytek.

Obchodování s komoditami

Komodity se obchodují na komoditních trzích, kde je umožněn jejich nákup i prodej. Lze obchodovat již v době, kdy ještě ani nebyly vypěstovány nebo vyrobeny. Komodity se obchodují na komoditních burzách.

Co je komoditní burza?

Komoditní burzy používají při obchodování kontrakty futures. Obchodování probíhá v obchodní hodiny. Ty jsou pevně dané. Burza a její regulatorní úřady si stanovují svá pravidla obchodování. Samozřejmě i komoditní burza má nad sebou dohled. Regulují ji příslušné státní úřady, které ale nejsou ve světě jednotné. V USA je to Commodity Futures Trading Commission. Další důležité světové instituce jsou: Chicago Mercantile Exchange, Chicago Board of Trade, Eurex v Německu, New York Board of Trade. Další jsou pak lokální komoditní burzy. U nás je to komoditní burza v Praze, kterou řídí Ministerstvo zemědělství. 

S investicí do komodit vám může pomoci i vaše banka. Většina z nich je schopná takové služby klientům zprostředkovat. Nezapomeňte ale vždy podepsat smlouvu. Bývá stanovena minimální částka pro investici, a ne zrovna malá.

Co je to termínovaný kontrakt?

Anglicky se termínovaný kontrakt označuje jako futures contract nebo také jen futures. Jedná se o smlouvu, která zavazuje dodavatele k dodání předem sjednaného množství zboží v určitém termínu. Kupce smlouva zavazuje k odběru zboží a zaplacení dohodnuté ceny. Termín dodání zboží se označuje jako kontraktní měsíc dodání. 

Futures se obchodují prostřednictvím regulovaných trhů. Vaše peníze jsou vázané u brokerské společnosti, která obchoduje s komoditami. Broker musí finanční prostředky, které mu svěříte, držet v účetnictví odděleně od financí brokerské firmy. Peníze nesmí použít k ničemu jinému než k investicím, na kterých jste se předem dohodli. 

Ceny futures ovlivňuje mnoho faktorů (inflace, stávky, stav ekonomiky, politika, vojenské konflikty apod.). Události, které nějakým způsobem ovlivňují nabídku a ceny komodit, jsou nahodilé a dají se jen obtížně předvídat. Při komoditním obchodování se nedají garantovat vysoké zisky a nízké riziko. Rizikový faktor představuje i tzv. pákový efekt. Pro vytvoření obchodní pozice v daném komoditním futures kontraktu stačí zaplatit jen nízkou částku (initial margin). Vytvořená páka může způsobit velkou změnu i jen při malé změně ceny kontraktu u komodity. Změny mohou být směrem nahoru i směrem dolu v hodnotě tohoto kontraktu. 

Každý investor tak musí počítat s větší ztrátou, která může nastat. Můžete přijít i o víc peněz, než jste na počátku vložili. To je také rozdíl oproti akciovým trhům, protože na nich jsou nastaveny maximální denní obchodní limity. Když je jich dosáhnuto, je obchodování na daný den zastaveno. Ve zkratce řečeno, obchodování s komoditami může přinést rychlé a velké zisky, ale stejně tak i velké ztráty. 

Existuje ještě pojem termínované obchodování (futures trading). Jedná se o provádění obchodů s termínovanými kontrakty a využívají ho především velkoodběratelé, aby zmírnili budoucí výkyvy cen určité komodity (hedging).

Likvidita termínovaných kontraktů

Největší likvidita připadá většinou na ty kontrakty, které mají nejbližší kontraktní měsíc dodání: 

  • FND (first notice day) – datum, kdy budete upozorněni na blížící se last trading day daného kontraktu,
  • LTD (last trading day) – poslední den, kdy můžete termínovaný kontrakt prodat. Když k prodeji nedojde, musíte převzít komoditu a zaplatit za ní cenu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností