DomůČlánkyInvestujte do více aktiv a redukujte riziko

Investujte do více aktiv a redukujte riziko

Publikováno

Při investování vždy vzniká určité riziko. Někdy minimální, někdy docela vysoké, ale existuje. Aby se co nejvíc minimalizovalo, je vhodné své portfolio vhodně diverzifikovat, tedy rozdělit. Mnoho investorů považuje za dostatečné rozdělení portfolia mezi akcie a dluhopisy. Bohužel, držení jen těchto dvou populárních investic, je často málo. Pro výraznější snížení rizika a větší ochrany před neočekávanými výkyvy na trhu je potřeba, aby investoři uměli rozšířit svou investiční strategii na více aktiv.

Pro snížení investorova rizika je vhodné svá aktiva dobře diverzifikovat.
Pro snížení investorova rizika je vhodné svá aktiva dobře diverzifikovat.

Už častokrát se stalo, že v období zvýšené volatility se trhy s akciemi a dluhopisy často navzájem táhnou. Z toho logicky vyplývá, že jakákoliv změna ekonomických podmínek, které tlačí trh směrem dolů, může stáhnout jednu i druhou stranu s sebou. Z tohoto důvodu je důležité prosazovat diverzifikaci na více úrovních.

Dostatečná ochrana

Finanční trhy jsou cyklické a je tedy nevyhnutelné, že se nějaké výkyvy vždy objeví. Aby investoři ochránili hodnoty jednotlivých aktiv, měli by investoři hledat diverzifikaci v rámci jednotlivých tříd aktiv a uvažovat o přivedení zdravého mixu do svých portfolií. To může snížit potencionální riziko a zároveň zvýšit možnost zisku atraktivních ročních výnosů.

Řada lidí se domnívá, že vzhledem k tomu, že akcie a dluhopisy mají různé rizikové profily, je jejich držení v různém poměru ve stejném portfoliu adekvátní způsob, jak snížit riziko. Za vhodné je často považováno snížit riziko mezi akciemi a dluhopisy na 60 ku 40 nebo 70 ku 30. Ovšem tato skutečnost ignoruje situaci, kdy dochází ke zvýšení volatility trhu, které se mohou vyskytnout. V takovou chvílí jsou akcie a dluhopisy spíše vzájemně propojeny. A často pak investor vykazuje větší ztráty.

Zvažte rizika

Při rozhodování a navrhování vhodného portfolia je také důležitá situace každého klienta. Mladší lidé s vysokým příjmem jsou ochotni přijmout větší riziko než lidé, kteří už se blíží k důchodovému věku a jejich příjem třeba není tak vysoký. Ti se zaměřují spíše na vytváření příjmů z investičního portfolia a zároveň i na vhodné sociální zabezpečení.

Někteří investoři investují po delší čas než jiní, což je výhodnější v tom, že mohou získat více času ve chvíli, kdy dochází ke krátkodobým výkyvům na trhu. Konzervativnější investoři s menší schopností zvládat volatilitu nemusí být tak flexibilní. Investiční rozhodnutí zkrátka nejsou prováděna ve vakuu.

Rozdělení investic vás chrání před zbytečnými emocemi

Současný silný trh s velkou pravděpodobností nalákal mnoho individuálních investorů. Je těžké odhadnout, jak by většina z nich reagovala, kdyby najednou došlo k poklesu o 50 % hodnoty jejich investic, když v posledních letech se nic takového nedělo.

Špatná situace na akciovém trhu a zároveň jedno špatné rozhodnutí – například zpanikaření a následný prodej, může narušit roky pohodového investování během chvilky. Investoři by měli pečlivě zvážit svou individuální situaci a zjistit, zda mají na turbulence na trhu žaludek.

Nakonec to může být nejsilnější argument pro to, že všechny vaše investice nebudou vložené do jednoho koše aktiv. Pokud je však portfolio dobře rozloženo mezi různými třídami aktiv, emoční rozhodování je méně pravděpodobné i v období, kdy se trhu tak úplně nedaří.

Je snadnější objektivně zvládnout propady na trhu, když máte ve svém vlastnictví i nějakou nemovitost nebo její část či něco jiného, co vám nadále přináší stabilní a konzistentní měsíční příjem.

Navíc, pokud je člověk ve fázi života, kdy se spoléhá na příjmy z kapitálového majetku a má příliš mnoho peněz na akciovém trhu, může se jeho portfolio dostat do příliš velkého rizika. To lze zmírnit tím, že do své sbírky začlení i nějaké alternativní investice.

Do netradičních aktiv investujte moudře

Ne každý má čas nebo chce studovat různé investiční možnosti. Je toho opravdu hodně, co člověk musí vědět, a ne vždy dokáže každý držet krok. Dá se říct, že spekulativní investování, aniž byste důkladně prozkoumali myšlenku, získali potřebné znalosti nebo provedli důležitý výzkum, je podobné hazardním hrám.

Netradiční investice se mohou někdy obtížně analyzovat. Možná se vám nechce provádět nyní vhodný výzkum, když je vaše portfolio v současné době v pořádku a vykazuje velké výnosy. Investování do netradičních tříd aktiv ale může mít zásadní vliv při ochraně vašeho portfolia v případě poklesu výkonosti trhu. Aktiva, jako jsou komerční nemovitosti apod., mohou působit jako zajištění proti zvyšování sazeb.

Neexistuje žádná investiční strategie, která by byla úplně bez rizika. Díky diverzifikaci mezi více tříd však mohou investoři snížit dopad, který by mohly mít nějaké makroekonomické události nebo tržní trendy na jejich portfolio.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností