DomůČlánkyJak obchodovat jednoduše?

Jak obchodovat jednoduše?

Publikováno

Mnoho začátečníků dělá jednu velkou začátečnickou chybu, komplikuje si své obchodování a přístup k němu zejména v technické analýze. Vyvstává pak otázka, zda je nadmíru komplexní technická analýza rozumná v oblasti tradingu. Mnoho začátečníků si vytvoří složité grafy, ve kterých se později ani nevyzná.

Jednodušší graf přinese často mnohem větší úspěch než zbytečné kombinace různých nástrojů technické analýzy.
Jednodušší graf přinese často mnohem větší úspěch než zbytečné kombinace různých nástrojů technické analýzy.

Méně je někdy více

Mnoho traderů přidává do svých grafů zbytečně mnoho různých indikátorů a oscilátorů. Jen stěží lze pak odhalit samotnou cenu, která by měla být nedůležitějším faktorem ze všech. Tak komplikovaný přístup není vůbec zapotřebí. V dnešním tradingovém světě je k dispozici mnoho nástrojů technické analýzy a často to svádí k tomu myslet si, že čím více prvků se použije, tím lépe bude moci obchodník posoudit situaci na daném trhu a hlavně mnohonásobně zvýší pravděpodobnost na ziskový obchod. To je ovšem velký omyl. Mnoho začátečníků si neuvědomuje, že mnoho technických indikátorů si protiřečí a vzájemně se nedoplňují. V takovém případě je mnohem náročnější správně přečíst obchodní signál. I když máte k dispozici velké množství indikátorů a oscilátorů, není nutné je používat všechny. Spíše si je postupně otestujte a vyberte si ten, který vám bude vyhovovat. Obchodníci s grafy plnými mnoha nástroji technické analýzy se mylně domnívají, že s větším počtem nástrojů dokáží snížit riziko na minimum nebo zvýšit úspěšnost svých obchodů.

Většina lidí je ze svého okolí naučena, že riziko je něco, co je potřeba úplně odstranit. Tak docela to ale neplatí v oblasti tradingu, kde se bez určitého rizika obchodovat nedá, ale je možné ho eliminovat. S rizikem se setkáváte každý den (v rodinném životě, při nákupu, jízdě autem, atd.). Každý člověk se cítí tím lépe, čím více dokáže riziko zmenšit. Každé naše jednání nám radí, abychom se snažili co nejvíce vyhnout riziku, ale i tak mnoho traderů riskuje příliš mnoho a nemá riziko pod kontrolou. Každý úspěšný trader musí trochu riskovat, ale vše má své hranice. Obchodníci začátečníci, kteří mají menší kapitál, často riskují hodně ze svého obchodního účtu jen na jediný obchod a dostávají se tím do velkého tlaku. Obchodníci s určitými zkušenostmi a větším kapitálem si své procentuální riziko dokáží snížit, protože riziko postupně omezují. Obchodníci, kteří mají k dispozici menší kapitál, se musí obrnit trpělivostí a neriskovat až příliš kvůli vidině rychlých a vysokých zisků.

Tím se navracíme zpět k technické analýze. Jak už bylo zmíněno, mnoho začátečníků hledá způsoby, jak riziko snížit, ale nesprávným způsobem. Patří sem právě tendence používat další a další prvky technické analýzy. V běžném životě to tak většinou funguje, že čím více určitou věc člověk dokáže ovládat, tím více se snižuje riziko. V obchodování na finančních trzích to takto nefunguje. Trhy jsou velmi iracionální a nelze je mít nikdy zcela pod kontrolou. Trhy zkrátka není možné mít nikdy zcela pod kontrolou a nikdy tomu tak nebude.

Profesionální obchodníci již tato fakta pochopili a dokázali je přijmout. Při správném přístupu se obchodník nesnaží ovládnout trhy, ale musí ovládat především sebe samotného. Snaží se hledat a posouvat své limity, zjistit, kam až může se svým rizikem zajít. Zkušený obchodník raději volí jednodušší cestu k obchodování a zbytečně si svá obchodní rozhodnutí nekomplikuje. Často je velkým překvapením, jak jednoduše vypadají grafy na platformě úspěšných traderů. Jsou jednoduché bez zbytečných kombinací mnoha technických indikátorů a oscilátorů. Z každého grafu je pak velmi dobře viditelné, jak bude vypadat cenový vývoj daného instrumentu.

V jednoduchosti je síla

Je více než zřejmé, že peníze lze seriózně vydělávat i s jednoduchým obchodním nastavením. Důležitý je i precizní finanční management, sebevědomí a schopnost a ochota přijmout risk, i když se právě nedaří. Kdo nedokáže úspěšně obchodovat s jedním nebo dvěma nástroji technické analýzy, nedokáže to s pěti nebo deseti. Je důležité naučit se plně akceptovat přítomnost rizika, když se to podaří, je mnohem vyšší šance, že se z vás stane úspěšný obchodník, který dokáže řešit situace s klidnou hlavou. Obchodování není taková věda, jak si mnoho lidí myslí, ale trading se s vývojem tradera stává čím dál více jednodušším.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností