DomůČlánkyJak obchodovat s akciemi

Jak obchodovat s akciemi

Publikováno

Obchodování s akciemi na burze NASDAQ
Obchodování s akciemi je vzrušující svět, který štědře odměňuje úspěšné.

Obchodování s akciemi vyžaduje pravidelné sledování finančního trhu a informací o hospodářském vývoji jednotlivých společností. Jelikož na burze cenných papírů obchodují s akciemi pouze obchodníci s cennými papíry, nebo bankovní domy, musíte nejprve s nimi uzavřít komisionářskou smlouvu, na základě které budete moci dávat obchodníkovi pokyny k nákupu či prodeji akcií. K uzavření smlouvy je třeba zajít do sídla příslušné společnosti, nebo to můžete řešit korespondenčně. K osobnímu styku je nutný občanský průkaz a vyplatí se také mít s sebou výpis ze Střediska cenných papírů Praha pro snadnější zjištění čísla vašeho účtu ve středisku CP.

Nákup akcií

Pokud byste chtěli koupit určitý počet cenných papírů nějakého subjektu, identifikujete ho podle ISIN, který má každý cenný papír, nejen akcie. Pokud budete znát ISIN, zadáte svému makléři pokyn k nákupu akcií. Můžete mu stanovit cenový limit, za kolik pro vás může akcii nakoupit. Limit může být ohraničen dobou, takže jeho platnost může trvat den, do konce měsíce nebo jinak dlouho. Příliš krátká doba není pro makléře výhodná.

Prodej akcií

Rovněž v případě vašeho rozhodnutí o prodeji akcií zadáváte svému makléři pokyn a také při prodeji můžete stanovit limitní cenu. Zřejmě to bude nejnižší částka, kterou ještě hodláte pro prodej akcií akceptovat. Limit je vhodný k vaší ochraně, kdyby ceny na burze spadly naráz hodně nízko. Pokud by kurz akcií ležel pod limitem vámi stanoveným, obchod by nebyl proveden. Kdybyste prodejní cenu neomezili limitem, makléř by prodal vaše akcie za aktuální kurz na burze.

Informace o obchodu

Po každém prodeji i nákupu akcií, který pro vás zajistí makléř obchodník nebo banka, obdržíte o tomto provedení potvrzení poštou, e-mailem nebo jinou formou, kterou si předem sjednáte. Této informaci se říká konfirmace a dozvíte se z ní název zobchodované akcie, místo, čas, kurz a výši poplatků. Poplatky se u obchodníků dost liší.

Výsledky obchodování

Akcie
Akcie v listinné podobě dnes již prakticky neexistují. Nejpopulárnější formou obchodování s akciemi jsou dnes CFD deriváty.

Úspěšnost obchodování s akciemi závisí na stanovení přesných pravidel. Jejich dodržováním se vyhnete nepříjemným překvapením a nástrahám burzy. Základní pravidla jsou tři:
obchodovat tak, abyste měli co obchodovat i další den
znát hranici, za kterou byste již neměli riskovat. Zkrátka si stanovit, kolik procent svého účtu budete ochotni ztratit při jedné investici
naučit se, jak určovat správnou velikost pozice, která určuje počet akcií, které koupíte nebo prodáte po zadání pokynu.

Jak začít obchodovat s akciemi bez rizika?

V dnešním světě je již poměrně běžné, že obchodování s akciemi již není výsadou jen bohatých pánů a bankéřů, ale přístup k těmto trhům má již prakticky každý. Britský broker s CFD Plus500 nabízí možnost otevřít si obchodní účet bez rizika a i bez nutnosti vkladu, přičemž novým klientům dá 500 Kč pouze za ověření telefonního čísla SMS zprávou. Toto jsou skutečné peníze, se kterými můžete začít obchodovat s akciemi formou CFD (Plus500 jich má v nabídce více jak 1500 z celého světa). A nebo si můžete u Plus500 otevřít pouze demo účet, kde budete obchodovat s půl milionem cvičných peněz.

Otevřít účet u Plus500 a získat tak 500 Kč k obchodování si můžete kliknutím ZDE.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností