DomůČlánkyKam investovat v roce 2018?

Kam investovat v roce 2018?

Publikováno

Máte volné nějaké peníze? Dostali jste přidáno a chtěli byste rozumně své přebytečné peníze zhodnotit? Problém je, že nemáte tušení, kam peníze investovat. I když víte, že možností je mnoho, možná je pro vás takový výběr spíše matoucí než ku prospěchu.

Investujte své volné peníze v novém roce moudře.
Investujte své volné peníze v novém roce moudře.

V investičním světě se toto nazývá „paralýza analýzou“. Věnujete mnoho času analyzování možností, abyste toho spoustu vyřadili a nakonec neinvestovali vůbec nebo si nechali utéct dobré příležitosti. Nakonec vaše volné peníze utratíte za něco jiného a žádný výnos se nekoná.

Jaké investice byste rozhodně neměli opomenout v roce 2018?

Pokud chcete mít jistotu, že svou volnou hotovost neutratíte zbytečně, musíte ji ihned investovat. Určitě je rozumné i analyzovat, ale všeho moc škodí. Proto si najděte své cíle a správné investiční možnosti pro jejich naplnění a investujte. Následující tři možnost jsou v novém roce považovány za top.

1. Burza cenných papírů

Investování na burze cenných papírů patří k poměrně základním radám, ale to neznamená, že ztrácejí na důležitosti. Každý ví, že investovat na akciovém trhu se vyplácelo a vyplácet bude vždy, přesto existuje hodně lidí, kteří nedůvěřují finančním trhům a rozhodnou se je ignorovat.

Mnoho lidí si také myslí, že akciový trh je právě teď nadhodnocený, tak nemá smysl se tlačit dovnitř. Odborníci radí investovat menší částky po delší dobu. Může to být 12 měsíců i deset let. Když je trh na tom dobře a akcie drahé, kupujete jich méně a vyplatí se prodávat. Když je trh nízký a akcie levnější, vyplatí se nakupovat. Je poměrně jednoduché, proč je to takto výhodné. Kdo by chtěl draze kupovat a levně prodávat.

Nyní víte, že investování na akciovém trhu je důležité, teď ještě vědět, kam peníze investovat. Dobrou možností jsou podílové fondy nebo ETF. Zkusit můžete i indexové fondy, které nejsou aktivně spravovány, ale mají dlouhou historii solidních výnosů.

Pokud už máte účet zprostředkovatele, máte velké plus. V opačném případě budete muset najít místo, kam investovat své finanční prostředky. Volte takovou společnost či zprostředkovatele, kteří vám nabídnou dobré služby a ideálně neúčtují poplatky za to, že spravují vaše investice. Pak můžete vaše těžce vydělané peníze bez obav a starostí investovat a těšit se na jejich zhodnocení.

2. Nemovitosti

Nemovitosti jsou oblíbenou investicí už delší dobu. Na trhu s nemovitostmi panuje ještě stále mírný optimismus. I když už úroky hypoték nejsou tak výhodné, stále se drží na dobrých číslech, a tak je poptávka velmi silná. Stejně tak mají velký zájem i nájemníci a mnoho plánovaných akvizic pro dalších několik let slibuje, že nemovitostní trh bude vynášet slibovaná procenta.

Jen v Praze je očekávaný výnos v tomto roce kolem šesti procent u komerčních nemovitostí. Residenční nemovitosti tak velkou výnosnost nemají.

Pro drobné investory je nejlogičtější krok investice do fondů, které se zabývají nemovitostmi a mohou být buď otevřené, nebo od kvalifikovaných investorů. Realitní fondy mají asi 2% výnos a je vhodný hlavně kvůli uchování hodnoty, aby peníze neztrácely na inflaci. Výnos získává investor při prodeji svého podílového fondu. Z celkového investičního portfolia se doporučuje do nemovitostí vložit asi 15 – 20 %.

Investice do nemovitostí mají i svá rizika. První je spojené s možnou ekonomickou krizí v budoucnu. V tomto případě by klesla poptávka po nemovitostech a s tím i ceny nemovitostí. Další riziko představují možní neplatiči. Můžete mít smůlu na nájemníky, kteří vám přestanou platit, a vy musíte čekat tři měsíce, kdy nebudou platit, než je můžete vypovědět. Pokud mají navíc ještě exekuce, je takřka jisté, že své peníze už neuvidíte.

3. Peer-to-peer půjčky

Když své peníze půjčíte bance, můžete očekávat výnos mezi 0,5 až 3 procenty. Jenže většina investorů chce zhodnocení trochu větší. Pak přicházejí na řadu peer-to-peer půjčky. Pomalu získávají na oblibě i v České republice, i když zatím se to nedá srovnávat s jinými zeměmi. Zatím poptávka po takových investicích převyšuje nabídku, takže ne každý investor svou příležitost dostane, ale určitě se vyplatí to zkusit.

Jako investor v peer-to-peer půjčování investujete do jiných lidí a jejich cílů. Je to příjemné, když víte, že nepůjčíte lidem, které neznáte, velké částky peněz. Místo toho jsou peníze, které investujete, rozděleny do menších částek a více půjček. Tato možnost může být zajímavou alternativou k akciovému trhu z několika důvodů. V první řadě společnosti usnadňují registraci a začátek a slušná je i míra návratnosti, která se může pohybovat v rozmezí 5 – 7 procent u bezpečnějších úvěrů a ještě více u těch rizikových. V neposlední řadě není nutné mít nějakou obří finanční hotovost, abyste mohli začít.

Velmi populární v tomto odvětví je platforma Mintos. Tato lotyšská webová stránka spojuje investory a dlužníky z deseti evropských zemí. Můžete si vybrat z velkého množství úvěrů – hypotéky, úvěry pro podnikatele, půjčky na automobil a další. Běžný investor si za rok přijde na zhodnocení asi deseti procent. Samozřejmě i tato možnost má své nevýhody, mezi které patří poplatky spojené s převodem měn a měnové riziko, které ovlivňují změny kurzů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností