DomůČlánkyKdyž je trh rizikový, je důležité chránit své portfolio

Když je trh rizikový, je důležité chránit své portfolio

Publikováno

Nelze přesně vystihnout čas, kdy začne být trh více rizikový, protože každý investor má svou míru rizika nastavenou trochu jinak, ale rozhodně je potřeba mít připravené strategie na ochranu portfolia ve chvíli, kdy začne být trh více volatilní (rizikový).

Každý investor by měl své portfolio spravovat velmi pečlivě, pokud chce dosáhnout stabilních výnosů.
Každý investor by měl své portfolio spravovat velmi pečlivě, pokud chce dosáhnout stabilních výnosů.

Důležitým předpokladem je zhodnocení nejvyšší možné tolerovatelné úrovně rizika a ztrát i pravidelná úprava tohoto stanoviska. V tomto případě je důležitá i technická analýza, která napomáhá určit poruchy určitých modelů, porušování trendových linek a klouzavých průměrů.

Hodnota portfolia se vždy sníží

Asi nikdo se nechce dívat na červená čísla u svého portfolia, ale nedá se tomu nikdy vyhnout. Každý dlouhodobý investor se s poklesem setká. Snižování rizika tak nemůže být snahou o naprostou jistotu, že k poklesu nedojde, ale je součástí tolerance rizika. Výhodou je možná odměna a růst hodnoty v čase. I z těchto důvodů je řízení portfolia velmi náročný úkol, ale jeden z nejdůležitějších. Dlouhodobý investor získává zisk tím, že méně ztrácí během tržního cyklu.

Plán na každý nákup

Výběr té nejlepší investice by neměl proběhnout ukvapeně, ale začít kvalitním výzkumem. Dokonce, i když se vše zdá naprosto perfektní, může se stát, že v daném okamžiku se celá situace vyvine jinak. Proto na začátku každého nákupu musíte mít paradoxně připraven i plán ukončení. „Stopkou“ je obvykle cena, která je nižší o 7 až 10 procent než kupní cena. Je to okamžik, kdy by investice pokračovala s velkou pravděpodobností s mnohem menší hodnotou než předtím. Tato hodnota by měla být sledována každý den. Důležité jsou i různé analýzy a grafy podle kterých lze zjistit, zda cenové úrovně nějak porušují platné vzory grafu, což bývá velmi často znamení, že riziko jistoty už překročilo toleranci k udržení.

Dobrým přítelem je pro vás také matematika. Vhodné je sledování klouzavých průměrů minulých cen za alespoň tři časové rámce. Pokud jsou hodnoty nestálé nebo křivky procházejí negativně, znamená to, že byste měli zvážit, zda chcete takovou investici ve svém portfoliu.

Spravovat své portfolio a sledovat vývoj svých investic pomocí různých indikátorů je velmi důležité. Poskytuje vám informace důležité k tomu, abyste věděli, jak se chránit v době, která je pro vás nevýhodná a přichází s případnou korekcí trhu, ale umožňuje i pružně reagovat na pozitivní změny.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností