DomůČlánkyKomodity jsou vhodnější pro zkušené investory

Komodity jsou vhodnější pro zkušené investory

Publikováno

Investoři nedají na komodity dopustit i přesto, že v posledních deseti letech se jim nedaří tak dobře jako akciím. Trh s komoditami vyhovuje spekulantům a často se za jediný den ceny pohybují v rozmezí několika procent. Profesionální investoři dokáží vydělat i na chybách začátečníků.

Komoditní trhy mají investorům stále co nabídnout.
Komoditní trhy mají investorům stále co nabídnout.

Komoditní investice nejsou v poslední době úplně na dobré úrovni. Hodnota indexu ETF PowerShares DB Commodity, který sleduje vývoj cen komodit, propadla od března 2006 o třetinu. Veřejně obchodovaný fond SPDR S&P 500 ETF, který je založený na indexu newyorské burzy, se o třetinu zvedl. Oba indexy patří k největším a nejlikvidnějším, takže pro pasivní investory mohou být dobrým měřítkem.

Pro komodity nehovoří pozitivně ani silný globální ekonomický růst. I tak jsou stále mezi investory a spekulanty oblíbené. Proč to tak je?

Různé možnosti nákupu

Jedním z důvodů obliby je to, že komodity mohou investoři nakupovat ve fyzické formě i s pomocí burzovně obchodovaných cenných papírů. Velmi oblíbené nástroje jsou hlavně futures a opce, protože mají několik zajímavých vlastností. Trh s komoditami je velmi živý. V rámci obchodního dne se často mění v rozsahu až několika procent. Futures i opce umožňují dosahovat vysokých výnosů, když investor použije tzv. finanční páku (investor nakupuje hlavně za vypůjčené peníze). Je důležité uvědomit si, že u jedné komodity je vypsáno více kontraktů s různým dodáním. Každý kontrakt lze navzájem kombinovat. Může mít až několik stovek variant. U každé varianty lze pak hledat tržní nerovnováhu, na které je možné vydělat. Možnosti spekulativních aktivit jsou skutečně rozsáhlé.

Výnosy v komoditách?

Měl by běžný investor vložit své peníze do komodit? Jestli chce být jen pasivním investorem a vybrané komodity pouze držet, nemá proč se zajímat právě o tuto investici. Na trhu je mnoho dalších možností a mnoho jiných aktiv s vysokou hodnotou (akcie, fondy, firemní dluhopisy, investiční nemovitosti). Informace o nich jsou veřejně dostupné a věnuje se jim i mnoho analytiků a finančních odborníků.

Komodity jsou výhodné především pro aktivní a zkušené investory, kteří jejich prostřednictvím mohou dosahovat nadprůměrných výnosů. Důvodem je i to, že do komodit investuje i poměrně velké množství nezkušených investorů. A právě takové trhy, kde je přítomno mnoho investorů začátečníků a jiných účastníků, velmi často otevírají možnosti velkých zisků.

Navýšit zisky mohou i producenti komodit, když se chtějí zajistit do budoucna a raději oželí možnost získat rizikovou prémii. I proto existuje mnoho komoditních hedgeových fondů, které dokáží prosperovat při vyhledávání chyb málo zkušených účastníků trhu.

Profesionální investoři při vyhledávání vhodných příležitostí na trzích s komoditami často využívají různé sofistikované matematické a statistické algoritmy. K nim běžní investoři nemají přístup a i z toho důvodu je pro ně lepší hledat investiční příležitosti u jednodušších investičních aktiv.

Než vstoupíte na komoditní trh, nejdříve si ověřte, jaká je investiční hodnota, kterou vámi vybrané aktivum generuje. Pokud koupíte akcie nějaké společnosti, víte, že firma má své zaměstnance, dodavatele, odběratele a snaží se vytvořit takové produkty, aby dosáhla zisku. Jejich část se pak v podobě dividendy dostane k akcionářům. Přinese nám ovšem stejný investiční užitek i držba futures na kávu?

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností