DomůČlánkyKdo koupil před třemi lety byt, rozhodně neprohloupil

Kdo koupil před třemi lety byt, rozhodně neprohloupil

Publikováno

Ceny bytů za poslední tři roky rekordně stoupají. Kdo před třemi lety investoval do pořízení takové nemovitosti, může si dneska zatleskat. Cena bytu 2+kk, který v Praze patří k nejžádanějším, vzrostla o 1,2 milionu. Stejný byt na Ostravsku koupíte za cenu, která je 2,5krát menší, tedy v průměru 1,4 milionu. V některých krajích se ceny bytů nehnuly.

Koupí bytu před třemi lety jste rozhodně neudělali chybu.
Koupí bytu před třemi lety jste rozhodně neudělali chybu.

Ceny bytů stále stoupají

V posledních dvanácti letech se ceny bytů v České republice zvedly takřka dvojnásobně. Nejvýraznější nárůst byl zaznamenán pár let po krizi. Od roku 2011 roste cena za metr čtvereční takřka neustále. Kvůli složité byrokracii a zdlouhavému vyřizování se málo staví. Mimo to přispívají k rostoucím cenám i levné hypotéky a zvyšující se ceny. A neroste hodnota jen nových bytů, ale i těch starých.

Největší boom byl zaznamenán přibližně od roku 2014. Kdo investoval v této době, neudělal podle údajů společnosti Trigema chybu. V Praze se průměrná cena bytů zvýšila za tři roky o 48 procent. Nyní se tedy dá nejžádanější byt 2+kk o výměře 45 metrů čtverečních prodat asi o 1,2 milionu dráž. Na jižní Moravě zdražily byty o necelých 30 procent. To je takřka půl milionový rozdíl při stejné výměře. Zde je tahounem cen hlavně Brno. Podobně je tomu i ve středních Čechách nebo na Olomoucku.

V některých krajích ceny nemovitostí stagnovaly. Například na Vysočině či v Moravskoslezském kraji. Jinde se staví tak pomálu, že jeden projekt statistiku nikterak neovlivní. Třeba na severu Čech. Zde stály ještě na začátku roku 2017 byty v průměru 25 750 korun za metr čtvereční. Za půl roku už byla cena dvojnásobná. U modelového bytu by tak byl rozdíl v ceně 1,2 miliony korun.

Statistika neřeší rozdíly mezi starými a novými byty až na Prahu. Tam ale už kvůli nedostatku nových bytů nejsou rozdíly v těchto cenách příliš velké a čím dál víc se stírají. V Praze 9 už cenový rozdíl mezi starými a novými byty dokonce zmizel a jinde činí jen pár tisíc na metr čtvereční.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností