DomůČlánkyNízké úroky nahrávají podvodníkům

Nízké úroky nahrávají podvodníkům

Publikováno

Různých podvodných společností, které lákaly klienty na zaručeně vysoký výnos, bylo v Česku již mnoho. V současné době mají opět žně. Mohou za to nízké úrokové sazby, lidé jsou nyní ochotni uvěřit i těžko splnitelným slibům.

Nízké úrokové sazby nahrávají podvodníkům. Průzkum finanční gramotnosti ukázal, že je hodně těch, kdo by do podezřele výhodné nabídky své peníze vložili.
Nízké úrokové sazby nahrávají podvodníkům. Průzkum finanční gramotnosti ukázal, že je hodně těch, kdo by do podezřele výhodné nabídky své peníze vložili.

Nabídka vypadá pokaždé jinak, ale podstata je stejná. Společnosti nabízejí skvělý systém, který podle nich nikdo jiný nemá. Zaručují vám vysoké výnosy v podstatě takřka bez rizika. Bohužel výsledek je také vždy stejný. Lidé jen koukají, když místo slíbeného výnosu a jistoty nedostanou zpět ani peníze, které společnosti poskytli jako vklad. Dnešní doba, kdy vládnou nízké úrokové sazby spojené s velmi malými výnosy na spořicích účtech i jiných produktech je pro podvodníky přímo ideální. To ostatně dokládá i průzkum finanční gramotnosti Ministerstva financí ČR, který zpracovala agentura PPF Factum. Ten má být součástí mezinárodního průzkumu finanční gramotnosti OECD. Jak z něj vyplynulo, nabízenou investiční příležitost by využilo až 50 % dotázaných i přesto, že by byla až podezřele výhodná. Je to mnohem větší číslo než v roce 2010.

V roce 2010 se totiž konal poslední průzkum finanční gramotnosti a od té doby vzrostla ochota vložit peníze jen na základě slibu vysokého zhodnocení takřka na dvojnásobek. Jedním z důvodů jsou zmíněné nízké úrokové sazby, které banky ke svým produktům poskytují. Lidé uvádějí jako hlavní důvod, proč by nabídku využili, že se podle nich jedná o výhodný produkt s vysokým úročením. Ani lidé, kteří by podezřelou nabídku odmítli, to nedělají jen kvůli zhodnocení jejich rizik a možnosti podvodu. Důvodem je často i obecný strach z investic nebo potřeba využití peněz jiným způsobem.

Nemusí nutně růst finanční negramotnost

Důvod, proč vzrůstá počet těch, kdo by podezřelou a nereálnou nabídku přijali, nemusí být nižší finanční gramotnost. V rámci krize po roce 2008 byla odhalena a hodně mediálně protahována celá řada podvodů na principu Ponziho schématu. Lidé tedy měli v té době v mysli nebezpečí takto „výhodných nabídek“ a byli opatrnější. V roce 2008 byl odhalen historicky největší podvod zakladatele technologické burzy NASDAQ a jeho investiční společnosti Bernarda Madoffa. I když musel projít mnoha kontrolami ze strany americké komise pro cenné papíry, po několik desetiletí se mu dařilo vydělávat peníze formou Ponziho schématu. Investory připravil o 65 mld. USD. Možná, že kdyby nepřišla finanční krize a potřeba likvidity od investorů, podváděl by dodnes. V roce 2009 byl zadržen za podobný podvod Allen Stanford. Ten zpronevěřil prostřednictvím Ponziho schématu 7 mld. USD.

Podvody se našly i v naší domovině. Ve stejných létech byly zjištěny podvody např. u letadla Edbusy či Company Managementu, když se místo investic soustředili na „poskytování“ levných půjček. Ty podle nich nebylo třeba díky „výhodným“ investicím potřeba splácet. Další byla Astraia CZ, která založila svůj obchod na principu investičních životních pojistek, All Property Ltd., které zajišťovalo investice do dubajského realitního boomu nebo Business Angels Investment, to zase mělo mít špičkové odborníky takřka v celém finančním sektoru.

Není se čemu divit, že v té době lidé jen tak nějaké nabídce neuvěřili, natož aby do ní hned vkládali své peníze. Díky zvýšené ostražitosti odpadla podvodná vlna a chvíli se nic nedělo. Nyní však s nízkými úroky lidé opět obezřetnost ztrácí a nechají se snadno napálit.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností