DomůČlánkyPodílové fondy rostou. Nejčastější investice je „pětistovka“.

Podílové fondy rostou. Nejčastější investice je „pětistovka“.

Publikováno

Lidé čím dál víc investují do podílových fondů. Objem investic už se vyšplhal na půl bilionu korun. Češi se o podílové fondy zajímají především pro velmi nízké úrokové sazby na bankovních účtech i dobrou dostupnost fondů. Jejich nabídka je v ČR dostatečně široká. Nabízejí je banky i investiční zprostředkovatelé a investovat lidé mohou do domácích i zahraničních fondů.

Do podílových fondů Češi nejčastěji odkládají 500 Kč v dlouhodobém horizontu.
Do podílových fondů Češi nejčastěji odkládají 500 Kč v dlouhodobém horizontu.

Investice obvykle začínají na pětistovce. Lidé volí fondy hlavně jako ideální možnost, jak si spořit na stáří. I když tuzemské domácnosti podílovým fondům věří mnohem víc, oproti západním evropským zemím jsme stále pozadu. V západní Evropě to dělá až třicet procent. U nás jen něco okolo jedenácti procent.

Strategie bank láká

Větší zájem o fondy podněcují i samotné banky, protože investiční produkty čím dál víc zjednodušují. Většina z nich se dá bez problémů pořídit a začít investovat může i naprostý začátečník. Jde to i on-line nebo mobilem. Banky a investiční společnosti se snaží, aby produkty byly snadno pochopitelné a i ten, kdo se v investování nevyzná, si dokázal sestavit své portfolio.

Nabídka fondů je široká

V České republice mají investoři možnost investovat do poměrně široké nabídky fondů. Přes banky či investiční zprostředkovatele je možné investovat do fondů založených domácími investičními společnostmi, ale i do fondů, které spravují velké nadnárodní firmy. Zmínit můžete například BlackRock, Fidelity či Franklin Templeton.

Nabídka by měla být postavena tak, aby dokázala uspokojit všechny požadavky investorů. Je možné tak zhodnocovat peníze přes akciové fondy, dluhopisy, státní i korporátní dluhopisy nebo alternativní investice.

Podílové fondy mají mnoho výhod

Podílové fondy se vyznačují bezpečností. Spravují je renomované investiční společnosti. Jsou do jisté míry regulované a zároveň velmi likvidní. U tzv. otevřených podílových fondů může střadatel i investor podílové listy, které nakoupil, kdykoliv odprodat a peníze mít zpět během několika dní. Pořízení i prodej podílových listů probíhá za oficiální kurz, který je veřejný. Investovat je možné v českých korunách, eurech i amerických dolarech. Cizí měny sebou ale nesou větší měnové riziko.

Profil průměrného českého investora

Průměrný investor je muž kolem čtyřiceti let. Podle odborníků by se měl věk spíše snižovat už z toho důvodu, že lidé využívají fondy především ke spoření na důchod poté, co byla zrušená penzijní reforma.

Výběr fondů potřebuje pečlivé zvážení

Výběr fondu by měl každý investor zvážit. Pokud s investováním začíná, je rozumné poradit se s odborníkem. Nejdříve by si měl určit svůj investiční horizont – jak dlouho chce peníze odkládat. Od toho se zároveň odvíjí i zvolená strategie (zda bude spíše konzervativní nebo pro něj bude vhodnější akciový fond). U akciových fondů existuje větší riziko, že hodnota investice bude v čase kolísat, ale v delším časovém období bývají výhodnější a přináší vyšší výnos.

U akciových fondů obvykle odborníci doporučují investovat minimálně pět let, ale spíše déle. Dluhopisové fondy pak bývají na tři roky. Minimální délky se odvozují od doby, jak probíhají nepříznivé ekonomické cykly, poklesy hodnoty investic i doba, po kterou se trhy musí zase zotavit.

Bohužel, je to právě délka investičního horizontu, kterou mají investoři problém dodržet, a to hlavně ve chvíli, kdy se začnou trhy propadat a oni se dostanou do červených čísel (například pokles trhů za finanční krize). V tomto směru stále ještě chybí osvěta. Investor by si měl zjistit dostatek informací a pravidelně investovat. Střadatel může posílat peníze do svých vybraných fondů každý měsíc, čtvrtletí či klidně jednou ročně po určitých částkách. Tím se zprůměruje nákupní cena a vytváří investiční návyk.

Češi mění strategii

Češi se v posledních letech začínají obracet k dynamičtějším podílovým fondům. Ještě nedávno byla ale situace zcela jiná. Většinu peněz vkládali do fondů peněžního trhů, které se orientují na krátkodobé dluhové instrumenty. Postupně se přecházet k dluhopisovým fondům a nyní jsou nejoblíbenější smíšené fondy, které obsahují konzervativní i dynamickou složku portfolia. Oblíbené jsou čím dál víc i akciové a nemovitostní fondy.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností