DomůČlánkyProdejní opce jako alternativa při klesajících cenách aktiv

Prodejní opce jako alternativa při klesajících cenách aktiv

Publikováno

Když klesají ceny investičních nástrojů, jsou prodejní opce velmi užitečnou alternativou. Můžete tak z toho ještě profitovat s minimálním rizikem, protože vaše ztráty jsou limitované velikostí opční ceny, kterou hned na začátku zaplatíte.

Když klesají ceny investičních nástrojů, přichází na řadu prodejní opce.
Když klesají ceny investičních nástrojů, přichází na řadu prodejní opce.

Abyste se mohli na trzích s finančními opcemi lépe orientovat, potřebujete se o používání dlouhých nebo krátkých pozic na rostoucím či klesajícím trhu něco naučit. Jestliže očekáváme, že se budou snižovat ceny podkladových aktiv (např. ceny akcií), můžeme prodejní opce využít.  Jak toto vše v praxi funguje a jak lze použít prodejní opce k tomu, abyste získali v momentě, kdy se snižuje cena akcií.

Své finance dávejte rozumně 

Někdy se vstup do dlouhé pozice u prodejních opcí zaměňuje s technikou nazvanou „married puts“. To je strategie sloužící k ochraně investičního portfolia před prudkým poklesem cen akcií nebo něčeho jiného, co investor vlastní. V podstatě se jedná o takovou formu pojištění.

Kdo se zaměřuje na nákup prodejních opcí a spekuluje s nimi na klesajících cenách akcií, nedělá to samé. Zde je rozdíl v tom, že na začátku investor nevlastní žádnou podkladovou akcii, ale prodejní opci, kterou může a nemusí realizovat. To záleží na vývoji cen podkladového aktiva. Aby byla dlouhá pozice otevřena na investičním účtu, je potřeba provést nákup k otevření prodejní pozice.

Trochu matoucí terminologie se používá proto, že když si budete kupovat prodejní opci, kupujete si ji k otevření nebo k uzavření pozice. Přičemž uzavření pozice znamená, že si kupujete zpátky prodejní opce, které jste už prodali.

Jak uvažovat

Mimo samotného nákupu prodejních opcí se často využívá k zisku z klesajících cen akcií prodej na krátko tzv. shortování. Půjčíte si akcie od vašeho zprostředkovatele a poté je prodáte. Když ceny akcií klesnou, koupíte je z trhu levnější a vrátíte zprostředkovateli. Vzniklý rozdíl je váš zisk. Ze stejného důvodu je výhodný i nákup prodejních opcí namísto prodeje akcií na krátko. Jen si kupujete nákupní opce místo přímého nákupu akcií.

Některé akcie (např. New York Stock Exchange nebo NASDA se nemůžou prodávat na krátko, protože by zprostředkovatel nemusel mít dostatek akcií k zapůjčení pro všechny investory. Zde se také velmi osvědčí prodejní opce, protože můžete zase získat zisk z klesajícího trhu i u akcií, které nemůžete prodat na krátko. Velkou výhodou je menší riziko. Můžete přijít nanejvýš o zaplacenou opční cenu nebo prémii, kdyby vývoj cen u podkladového aktiva nebyl pozitivní a opce byste nerealizovali.

Dá se říct, že prodejní opce jsou menší riziko při srovnání s přímým prodejem na krátko. Tam mohou nastat mnohem vyšší ztráty v případě nepřízně trhu. Akcie byste pak museli nakoupit za vyšší cenu, než jste původně prodali, abyste je mohli vrátit.

Jak probíhá uzavření pozice

U prodejní opce probíhá uzavření dlouhé pozice tak, že se jedná buď o prodej opce, nebo její realizaci. Pokud se investor zabývá nákupními opcemi v dlouhé pozici, mohou být případné zisky neomezené. Ceny akcií mohou růst teoreticky navždy. Výplatní profil u prodejních opcí v dlouhé pozici ale není stejný, protože akcie může ztratit maximálně celou svou hodnotu. Víc není možné už z podstaty věci.

Opatrně na páku

Prodejní opce mohou být velmi užitečné v případě, že klesá cena akcií. Když toho rozumně využijete, dokážete na celé situaci vydělat. Taková pozice má nejednu výhodu oproti samotnému prodeji akcií nakrátko. Je ale důležité, aby si investoři uvědomovali i možná rizika a „nepřepákovali“ své pozice. V případě rozumného a správného přístupu, jsou ale prodejní opce skvělou cestou, protože případné ztráty jsou omezeny velikostí zaplacené opční ceny hned na začátku kontraktu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností