DomůČlánkyStovky nebo tisíce, kolik investujete do komodit?

Stovky nebo tisíce, kolik investujete do komodit?

Publikováno

Mnoho investorů si myslí, že investování do komodit je velmi jednoduché, ovšem tak snadné to úplně není. Nejlepší a nejdostupnější je fond ETF, který pasivně kopíruje vybraný akciový nebo komoditní index či vývoj cen řady dalších vybraných aktiv. O tento fond zájem postupně roste, za obchod se platí poplatek, který se pohybuje okolo deseti dolarů.

V letošním roce patří k nejvýnosnějším komoditám pomerančová šťáva.
V letošním roce patří k nejvýnosnějším komoditám pomerančová šťáva.

Češi investují do komodit stovky milionů korun. Je možné obchodovat s desítkami produktů, ale ne u všech se dá investovat i v menších částkách v řádu desítek tisíc korun. Nejběžnější a nejvíce dostupný způsob je koupit indexový fond zmíněný ETF (Exchange Traded Funds), jak popisuje Martin Janeček z J&T Banky. Ten uvádí, že je několik fondů, které je možné koupit a je jedno, zda se obchodují v Londýně, v Miláně či ve Frankfurtu. Investovat je možné v eurech nebo dolarech. Menší český investor může mít problém v případě koruny a jejím plánovaným posílením až přestane Česká národní banka domácí měnu oslabovat. Jakmile koruna posiluje, sníží se její případné zhodnocení indexu v eurech nebo dolarech, což ještě prohloubí její ztrátu.

 Nejvíce vynáší pomerančová šťáva

Ne každou komoditu je možné nakupovat v podobě ETF fondu. Zmínit můžeme například jednu z nejvýnosnějších komodit v letošním roce, což je pomerančová šťáva. Od ledna vzrostla její cena takřka o třetinu. Pro běžného investora je ovšem problém tuto komoditu na trhu koupit, protože se nabízí jen future kontrakty.

Future kontrakt je taková komodita, která je na trhu nabízena v určeném množství k určitému měsíci. Na obchodování je tento kontrakt mnohem nákladnější, jak na nákup, tak i na objem investice. V případě šťávy je v rámci jednoho kontraktu nabízeno 15 tisíc hmotnostních liber, což je přibližně sedm tun. Za jeden kontrakt pomerančového džusu byste v současnosti zaplatili 27 tisíc dolarů, což je v přepočtu 650 tisíc korun. Drtivá většina běžných investorů si takový kontrakt nemůže dovolit a je pro něj v podstatě nedostupný. Navíc je tu velké riziko, buď musí investor před sjednaným termínem kontrakt prodat, nebo si tuny komodity fyzicky převzít.

Investoři mají také možnost vložit své finance do podílových fondů, které jsou navázány na komodity, kde bývá nejnižší možná investice obvykle určená ve stokorunách. V České republice je k dispozici asi dvacet fondů. Hlavní český fond je Generali Fond zlatý. Ten v současné době má na starosti aktiva v hodnotě přes tři čtvrtě miliardy korun. V letošním roce je i nejvýnosnější. Na konci srpna vzrostl o více než polovinu. Z pohledu posledních pěti let ale stále prodělal polovinu vložených prostředků. Podle Generali je vhodné do tohoto fondu vložit peníze alespoň na osm let.

Další komoditní fond nabízí v Česku Raiffeisenbank. Ten spravuje aktiva přes 690 milionů korun a v letošním roce připisuje přes 11 procent. Nejvíce se v něm obchodují kovy a energetické komodity. V prospektu fondu je uvedeno, že z důvodu etického hlediska a kvůli trvalé udržitelnosti fond v zásadě neinvestuje do zemědělských komodit.

Více než sto milionů korun investovali investoři z Česka a Slovenska do komoditního fondu J&T Banky. Ten letos přidal více než čtyři procenta, ale stejně jako jiné fondy je za posledních pět let v mínusu takřka 50 procent.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností