DomůČlánkyUběhlo už 10 let od finanční krize. Může znovu přijít?

Uběhlo už 10 let od finanční krize. Může znovu přijít?

Publikováno

Bude to už deset let, kdy byla světová ekonomika v těžké finanční krizi. Než to celé začalo, bylo vše nějakou dobu na hraně a nebylo ještě vůbec jisté, zda se ekonomika zhroutí nebo ne. Nakonec se ukázalo, že ano.

Může přijít další finanční krize?
Může přijít další finanční krize?

Před deseti lety se také banky o klienty doslova praly a předháněly se v nízkých úrokových sazbách. Od roku 2000 do roku 2003 se snížila sazba z 6,5 % na 1 %. Taková sazba nalákala mnoho lidí. Byli mezi nimi i ti, kteří by si jinak takové závazky nemohli dovolit.

V té době se hodně stavělo a každý, kdo mohl, si bral hypotéku. A právě kombinace nízkých sazeb i dostupným hypotékám vytvořila velký tlak na růst cen nemovitostí, které ale vůbec neodpovídaly realitě a vzrostly o ohromujících 124 %.

Zasáhne nás další finanční krize?

Znakem globální finanční krize byla před deseti lety Lehman Brothers Holdings Inc. čtvrtá největší investiční banka v USA.  Té se investice do nemovitostí hodně nevyplatily a stala se jednou z těch, kterou velmi zasáhlo zhroucení amerického trhu s nemovitostmi. Tehdy makléři, kteří mysleli především na svůj výkon a zisk, poskytovali hypotéky i těm, kteří si očividně hypotéku dovolit nemohli. Tomuto jednání se říká morální hazard. Vše začalo už v roce 2004. Banka tehdy koupila jednoho z velkých poskytovatelů hypoték i přes špatnou bonitu. O něco později koupila ještě další firmu, která dávala hypotéky lidem, aniž by si ověřovala jejich příjmy. Někteří začali popisovat jednání banky jako činy bláznů, protože v podstatě půjčovala peníze každému, kdo si o ně řekl. V tuto chvíli ale banka byla na vrcholu a vykazovala úžasné příjmy a zisky. 

V roce 2007 ale začaly ceny nemovitostí v USA výrazně padat a stoupl počet lidí, kteří přestali platit své hypoteční splátky. Další ranou pro banku bylo to, že investovala do výstavby komerčních skladů 1,85 miliardy dolarů. Sklady jsou ale závislé na tom, jak úspěšné budou maloobchody, jenže i těch se postupně začala dotýkat finanční krize, která začala nastupovat. 

Lehman Brothers začala trpět nedostatkem hotovosti, jenže její podíly na investicích od ní nikdo nechtěl koupit. Vlastnila takových investic hned několik a během roku 2007 začala postupně ztrácet na tržní hodnotě. Její akcie začaly strmě padat o desítky procent.

Nemůže padnout

Šéf banky R. Fuld byl ještě na začátku roku 2008 optimistou a dovolil si říct, že to nejhorší už je na nimi. Nevěděl, jak moc se mílí. Ještě v tomtéž roce klesly akcie banky o 80 %. Pak 15. září 2008 přišla velká rána. Banka oznámila, že žádá o ochranu před věřiteli. Nejdříve jednala o záchraně s pobočkou americké centrální banky FED, ta ale pomoc Lehman Brothers odmítla. Nemohla prý nechat padnout pojišťovnu AIG, která od ní dostala půjčku ve výši 85 miliard dolarů. Také se začalo vyšetřovat, proč si vedení banky vyplácelo tak ohromné sumy, když nakonec přivedlo banku ke krachu po 158 letech její existence. Za pár dnů od jejího krachu ale FED povolil vše, co si banka žádala, ale už jiným investičním gigantům. 

Samotná banka byla odkoupena britskou společností Barclays, kteří jí koupili za několik dní od krachů za 1,75 miliardy dolarů. Z toho jen 1,5 miliardy z této ceny stálo její newyorské sídlo.

A jak je to dnes? Je načase začít si klást otázku, zda nás zasáhne další ekonomická krize a jak moc jsme na ni připraveni.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností