DomůČlánkyVyděláte na zlatě v krizi?

Vyděláte na zlatě v krizi?

Publikováno

Čeká nás další krize? To samozřejmě nikdo neví, protože krize nelze nikdy přesně předpovědět. Některé faktory ovšem nasvědčují tomu, že může přijít další otřes ve světové ekonomice. Jaké aspekty mohou budit obavy do budoucna?

V případě další hospodářské krize byste na zlatě mohli hodně vydělat.
V případě další hospodářské krize byste na zlatě mohli hodně vydělat.

Mnoho peněz v ekonomice

Od začátku krize se hledal způsob, jak pomoct ekonomice. Začalo se s kvantitativním uvolňováním, což je program, kdy americká centrální banka odkupovala vládní dluhopisy a tím se pumpovaly peníze do ekonomiky. Celkem se do ekonomiky pustily biliony amerických dolarů. Podobný nápad měli i ve Velké Británii, Evropské unii, Švédsku a Japonsku. Kde však všechny ty peníze jsou? Leží na účtech v bankách a nic nedělají kvůli nulovým úrokům.

Stále nízká inflace

I když centrální banky vytiskly ohromné množství peněz, takřka žádná vyspělá ekonomika nezažívá alespoň malou inflaci. Veškeré významnější státy se pohybují na hraně deflace. Některé se dlouhodobě snaží o to, aby se ceny alespoň mírně zvyšovaly. Když jsou vyšší ceny, snižují se vládní dluhy. Vysoká inflace se ovšem blíží a brzy se objeví v hospodářství po celém světě.

Nízké až záporné úrokové sazby

Bankéři tiskli peníze a hospodářský růst přesto nebyl. Tak zkusili další nástroj, snížili úrokové sazby. Opět se neprojevila žádná změna. Při nízkých sazbách by ekonomika měla šlapat jak hodinky. V některých státech (Japonsko, Švédsko, Švýcarsko) zavedli i záporné úrokové sazby. Stále bez valného výsledku.

Síla centrální banky

Za všechny zmíněné body mohou bankéři z centrálních bank. Mají velkou moc a někdy mají jejich rozhodnutí daleko větší vliv na chod státu, než některé národní vlády.

Nízký ekonomický růst v USA a v Číně

Akcie rostou rychle a přitom světové ekonomiky nerostou ani zdaleka tak bleskově, jak by měly. V Americe je růst poměrně křehký a v Číně se stále snižuje.

Snižuje se cena komodit, hlavně ropy

Ropa je stále na nízkých cenách a nemůže překročit hranici padesáti dolarů. Zatím se situace ani nejeví tak, že by k tomu letos mělo dojít. Celkově jsou ceny komodit na rekordně nízkých úrovních, a to i u drahých kovů.

Dluhy států se stále zvyšují

Dluhy, které u některých zemí dospěly až k bankrotu, byly nakonec vykryty jinými dluhy. Sice to vypadá, že je teď vše v pořádku, ale někdo dluhy Řecka a dalších států jižní Evropy zaplatit musí. Stejně tak astronomický dluh Japonska nebo USA.

Ceny akcií jsou vysoko

Akciové indexy nejen v USA opět letos navyšují svá maxima a lámou rekordy. Jejich hodnota, kterou vyjadřují hlavní americké indexy, je více než dvojnásobně vysoká oproti minimům z roku 2009.

Od poslední krize uběhlo sedm let

Krize se odehrávají v určitých intervalech. Sedm let od té poslední je již dostatečná doba na to, aby opět přišla na řadu optimistů studená sprcha.

Problémy EU a brexit

Evropská unie je ve velké krizi a má potíže sama se sebou i se svým fungováním. To vše vyvrcholilo vystoupením Velké Británie z EU. Odborníci se obávají, že to předznamenává konec EU, ne hned, ale jednou ano.

Samozřejmě, že výše uvedené informace jsou jen potencionální hrozby a nemusí se vyplnit. Pokud by však další krize přišla, právě zlatu by to dopomohlo k novým rekordům, tak jako to bylo v roce 2011. Taková další krize může zlato vynést až na tři tisíce dolarů za unci.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

1 komentář

  1. Je to možné, ale taky tak být nemusí. Např v r. 1930 byl v USA Rooseveltovou vládou vydaný zákaz obchodování se zlatem a více než 40 let se s tím nesmělo obchodovat . Cena pak šla pěkně do kytek. Pak to opět vystřelilo. Ale čekat na to 40 let….

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností