DomůČlánkyVzájemné fondy peněžního trhu

Vzájemné fondy peněžního trhu

Publikováno

Peněžní trh je pro investory velmi zajímavé místo. Mají k němu snadný přístup a je mnoho důvodů, proč se o něj zajímat. I menší investoři by ale měli mít některé znalosti (o státních pokladničních poukázkách, obchodních cenných papírek, bankách, depozitních certifikátech apod.), zkrátka o produktech, které tvoří většinu portfolií podílových fondů peněžního trhu. Jak vám mohou fondy peněžního trhu být prospěšné a jak vlastně fungují?

Peněžní trhy jsou zajímavým místem pro menší i větší investory.
Peněžní trhy jsou zajímavým místem pro menší i větší investory.

Proč existují vzájemné fondy pro investory?

Pro investice jsou velmi vhodné zejména tři případy vzájemných fondů. Podílové fondy peněžního trhu jsou ideální pro hotovostní rezervy. To se hodí zejména v případě, kdy ještě investor není připraven na investice nebo ví, že ho v krátké době potkají nějaké výdaje za účely, které nejsou spojené s investicemi. Tyto fondy nabízejí bezpečnost a likviditu. V okamžiku, kdy potřebujete mít hotovost, můžete ji mít. Pokud drží investor více vzájemných fondů od jedné společnosti, může chtít někdy převést svá aktiva z jednoho fondu na jiný. Makléřské firmy často používají fondy peněžního trhu pro službu správy hotovosti. Tím získají z nečinných peněžních prostředků klientů další procentní bod nebo více za roční výnosy. Makléřské firmy takto pracují ve prospěch klientů.

Fondy peněžního trhu jsou navrženy tak, aby nabízeli funkce, které ocení hlavně malí investoři. Podíly peněžního trhu můžete koupit přímo od makléřských společností či společností podílových fondů. V podstatě stejně, jako byste koupili akciový fond. Také některé banky prodávají fondy peněžního trhu a jsou i takové, které mají vlastní majetkové fondy a mohou nabízet investiční příležitosti na peněžním trhu. Je ovšem potřeba nezaměňovat je s účty peněžního trhu (spořicími účty).

Omezená možnost čerpání

V omezené míře je možné také z podílových fondů peněžního trhu čerpat. Jsou to ty, které mají spojení s bankami nebo svěřeneckými účty.

Rozdělení do kategorií 

Fondy se omezují na nákupy svých aktiv na cenné papíry. Další třída fondů peněžního trhu nakupuje vládní cenné papíry i investice do různých podniků, které podporuje vláda. Největší částí jsou investice do různých cenných papírů na peněžním trhu. Ty také nabízí nejvyšší stupeň zajištění.

Fondy peněžního trhu je možné také dělit podle toho, zda se daní nebo ne. Zdanitelné investují do cenných papírů (státní pokladniční poukázky a komerční papíry, jejichž příjem z úroků podléhá zdanění). Fondy osvobozené od daně investují jen do cenných papírů, které vydávají státy.

Podíly na peněžním trhu, které jsou daňově osvobozené, mají potenciál nabízet trojnásobný daňový závazek pro některé investory. Existují fondy osvobozené od daně, které nakupují pouze cenné papíry vydané vládami v určitém státě. Takto lze získat příjmy z úroků, které jsou osvobozeny od všech daní.

Peněžní fondy umožnily investorům jednodušší možnost investování. Patří mezi nejbezpečnější, nejvíce likvidní a široce dostupné. Také nabízejí mírné počáteční investiční požadavky a poměrně jednoduché postupy při výběru finančních prostředků. Fondy peněžního trhu se ideálně hodí na krátkodobé investice. Stačí si jen zvolit takový, který nabízí nejvyšší výnos s nejnižším rizikem.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností