DomůČlánkyZnáte dobře možnosti peněžního trhu?

Znáte dobře možnosti peněžního trhu?

Publikováno

O peněžním trhu jste určitě už nejednou slyšeli. Ale co přesně tento termín znamená? Je to organizovaný trh, část trhu jako celku, pod který spadá i trh kapitálový. Účastníci zde mohou půjčovat někomu nebo naopak od někoho, velké částky peněz. Je to na dobu jednoho roku nebo méně. Nejefektivnější a nejdůležitější je peněžní trh pro podniky, vlády, banky a jiné velké instituce, ale důležitý je i pro jednotlivce, kteří chtějí investovat menší částky s co největší likviditou a bezpečností. Jaké existují nejoblíbenější nástroje peněžního trhu a jaké mají výhody?

Investování na peněžním trhu je bezpečné a likvidní i pro individuální investory.
Investování na peněžním trhu je bezpečné a likvidní i pro individuální investory.

Proč existuje peněžní trh?

Na peněžním trhu budou investovat jednotlivci ze stejných důvodů jako velké podniky a vlády. Někdy jsou potřeba finance rychle, když je zrovna nemají nebo naopak, můžete zjistit, že máte k dispozici určité peníze, které momentálně nepotřebujete a můžete je tedy dočasně investovat. Kdybyste tyto prostředky drželi v hotovosti, mohli byste přijít o úroky, které byste mohli získat, kdybyste je vhodně investovali.

Hlavní důvody, dle kterých investoři využívají krátkodobé instrumenty peněžního trhu, jsou vyšší bezpečnost a likvidita. Nástroje na peněžním trhu mají splatnost maximálně do jednoho roku. Obvykle jsou to tři měsíce. Tyto investice jsou navíc spojené s velkými a aktivně obchodovanými sekundárními trhy, takže je takřka vždy můžete prodat před splatností, i když často neutržíte takový úrok nebo žádný, který byste měli, pokud byste počkali až do jejich splatnosti. Většina individuálních investorů na peněžní trh vstupuje prostřednictvím nějakého zkušeného finančního poradce nebo bankovní instituce.

Druhy instrumentů na peněžním trhu

Na peněžním trhu se nachází poměrně velké množství finančních instrumentů, které byly vytvořeny pro krátkodobé půjčky a výpůjčky. Hodně jich je specializovaných a bývají obchodovány většinou těmi subjekty, které velmi dobře znají peněžní trh a dokáží se na něm orientovat. To jsou třeba banky a velké finanční společnosti. Mezi příklady můžete zařadit depozitní certifikáty, eurodolary, repo obchody, akcie v nástrojích peněžního trhu, futures kontrakty či swapy. Pro individuální investory jsou zde i další možnosti mimo specializovaných nástrojů. Patří mezi ně podílové fondy peněžního trhu, pokladniční poukázky, komerční papíry či bankovní akcepty. Nepřístupnější a asi nejoblíbenější pro individuální investory jsou podílové fondy a pokladniční poukázky.

Podílové fondy peněžního trhu a krátkodobé investiční fondy

Mezi krátkodobé investiční fondy (STIP) spadají podíly peněžního trhu, investiční fondy místní správy a krátkodobé investiční fondy oddělení bankového sektoru. Všechny se prodávají jako akcie pouze ve velkých skupinách nástrojů fungujících na peněžním trhu. Mohou zahrnovat také některé uvedené nástroje, které byly v článku zmíněné. Jsou tedy výborným prostředkem pro nahromadění různých produktů peněžního trhu do jednoho produktu. STIP umožňují přístup individuálním investorům k řadě specializovaných nástrojů peněžního trhu. K nákupu většiny nástrojů peněžního trhu jsou nutné velké minimální investice, které mohou přesáhnout i 100 000 USD.

Nejvíce přístupné pro jednotlivce jsou vzájemné fondy peněžního trhu, které nabízejí makléřské společnosti a společnosti podílových fondů. Ty prodávají akcie z fondů svým individuálním, podnikovým nebo institucionálním investorům. Existují krátkodobé investiční fondy, které slouží bankovním úřadům pro jejich svěřenecké účty, další jsou správní fondy pro místní správu, které umožňují investorům zakoupit akcie investičních fondů místní správy.

Fondy peněžního trhu se dále dělí na zdanitelné fondy a fondy osvobozené od daně. Zdanitelné fondy investují do cenných papírů (státní pokladniční poukázky, komerční papíry). Platí výnos z úroků, který se po vyplacení kupujícímu daní. Fondy osvobozené od daně investují do cenných papírů, které vydaly státní nebo místní vlády.

Pokladniční poukázky

Pokladniční poukázky nazývané také státní pokladniční poukázky, jsou emitované vládami různých státu, které chtějí získat další zdroje pro své vlastní potřeby například na investice či financování předchozích dluhů. Poukázky se prodávají přes obchodní systém velkým investorům a institucím. Ty je pak dále nabízejí svým klientům i individuálním. Instrumenty se obvykle nakupují za menší cenu, než je jejich nominální hodnota. Mají datum splatnosti a při jeho dosažení získají nominální hodnotu v plné výši. Výnos je pak rozdíl mezi nákupní cenou a cenou, která platí k datu splatnosti.

V případě, že nakoupíte například jednu pokladniční poukázku, která bude mít nominální hodnotu 15 000 Kč za 13 500 Kč hned na začátku, pak bude váš hrubý výnos za časové období do jednoho roku 1500 Kč.

Závěrem

Když si chce individuální investor vybudovat kvalitní investiční portfolio, které se bude skládat z různých investičních nástrojů, dá si obvykle určitou část svých prostředků do toho nejbezpečnějšího a nejlikvidnějšího nástroje. Je to překvapivé, ale jsou to právě peníze. Hotovostní složka by měla být určitě součástí likvidních zdrojů. Může být uložena třeba na spořícím či běžném účtu u nějaké banky, ale je výhodnější vložit takové prostředky do nástrojů peněžního trhu, protože nabízejí větší výnos, ale zároveň jsou dostatečně bezpečné a likvidní jako hotovost. I pro běžného investora se na peněžním trhu najde dostatek produktů, nejčastěji jsou to diverzifikované podílové fondy peněžního trhu.

Investoři, kteří chtějí investovat aktivně, mohou využít třeba zmíněné pokladniční poukázky. U podílových fondů peněžního trhu je to investování v rámci kolektivního schématu, kdy za člověka investují jeho portfolio manažeři.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností