DomůZprávyV USA chtějí chránit kryptoměny speciální jednotkou

V USA chtějí chránit kryptoměny speciální jednotkou

Publikováno

Ve Spojených státech chtějí lépe chránit své investice do kryptoměn, a proto pro jejich ochranu vytváří speciální vyšetřovací jednotku. Tu zakládá Komise pro cenné papíry a burzy SEC. Měla by být zaměřená především na tzv. ICO, což jsou formy investování do nových projektů, které jen v letošním roce vybraly 44 miliard korun. I další státy mají v plánu regulaci kryptoměn. Nejvýraznější je prozatím Čína.

Prudký nárůst ceny bitcoinu přitahuje stále více investorů začátečníků.
Prudký nárůst ceny bitcoinu přitahuje stále více investorů začátečníků.

Neustále rostoucím světem digitálních měn se nově má zabývat tým sestavený Americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC). Nový útvar se bude nazývat Cyber Unit a má bránit před kybernetickými hrozbami a ochránit malé investory. Právě ti se na digitální měny stále více zaměřují. Útvar by měl mít na starosti i úmyslnou manipulaci s trhem či využívání bitcoinu nebo dalších těchto měn k nákupu nelegálního zboží.

Podle Stephanie Avakianové, která je jednou z ředitelek divize SEC, umožní nová jednotka zjistit včas potencionální hrozby a vyšetřit je.

Ještě donedávna se bitcoinem zajímalo jen pár nadšenců, kteří byli přesvědčeni, že decentralizovaná měna by mohla být dobrou alternativou k bankovnímu systému, který řídí stát. Dlouhou dobu s těmito měnami bylo spojováno hlavně praní špinavých peněz a nelegální anonymní tržiště, kde se snadno nakupovaly drogy nebo zbraně.

V současné době vložili investoři do projektů kryptoměn už 44 miliard a tržní hodnota digitální měn dosahuje tří bilionů korun.

Kryptoměny přitahují malé investory

S tím, jak cena bitcoinu v posledním roce roste, se o něj stále více zajímají i drobní investoři, kteří nejsou v obchodování příliš zběhlí. V současnosti je k dispozici přes tisíc digitálních nástrojů a některé z nich, můžeme zmínit právě bitcoin, fungují jako měny a jiné zase jako akcie různých projektů.

Zejména na ty, které jsou zaměřené na akcie, se chce nejvíce orientovat SEC. Podle tzv. ICO, které jsou něco jako primární úpis akcií, mohou investoři vložit své peníze do různých projektů v začátcích. Protože ale nejsou nikterak regulované, nikdo neodpovídá za to, že jsou kvalitní nebo zda se nejedná o podvod.

Přitom částky posílané do digitálních firem rostou přímo raketově. Na konci minulého roku vybraly všechny ICO takřka 295 milionů dolarů. V letošním roce jsou to již takřka dvě miliardy, což přesahuje částku 44 miliard korun. Jen na letošní červenec připadlo více než půl miliardy z této částky.

Proto již před dvěma měsíci SEC varovala, že ICO mohou porušovat americké zákony a zakázaly některé projekty, kterých se pak američtí občané nemohli zúčastnit.

Regulují i další státy

Nejen USA přistoupili k regulaci. Na začátku září zakázala všechny nové úpisy Čína. Ta omezila i fungování tamních burz, které zpřístupňovaly nákup bitcoinu za státní měnu. Po těchto zákazech došlo ke kolapsu celého trhu a jeho tržní kapitalizace se propadla během pár dní ze 179 miliard dolarů pod 100 miliard dolarů. Dnes se pohybuje hodnota všech kryptoměn kolem 136 miliard dolarů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností