DomůZprávyČesko má svůj první fond investující do kryptoměn

Česko má svůj první fond investující do kryptoměn

Publikováno

O kryptoměnách se v poslední době mluví opravdu hodně. I přes varování mnohých obchodníků a jejich poměrně velké výkyvy o ně zájem nijak neklesá. A velký zájem chce využít i první fond v Česku. Tento fond investuje do kryptoměn. Kdo ho může využít?

V České republice mohou nově investoři využít fond investující do digitálních měn.
čV České republice mohou nově investoři využít fond investující do digitálních měn.

První fond investující do kryptoměn založila česká investiční skupina Comfort Finance Group CFG. Ta zároveň uvedla, že je to první takový fond ve střední Evropě. Fond umožňuje investice do koše virtuálních měn (bitcoin, ethereum a další). Svůj úmysl oznámila skupina CFG na tiskové konferenci.

Na seznam alternativních fondů byl fond registrován u České národní banky od 29. května 2017. Dosud investovali ale jen zakladatelé fondu, kteří do něj vložili asi 100 tisíc eur. Na konci ledna se otevřel i pro jiné investory.

Drobní investoři mají smůlu

Kryptoměny jsou často různě omezovány legislativou. I u nás tomu tak je. V současné době tak nemůže do fondu investovat drobný investor, protože jsou to investice více rizikové a jeho před nimi chrání zákon. Své peníze tedy do kryptofondu mohou dát jen tzv. kvalifikovaní investoři, kteří musí vložit minimální vklad ve výši jednoho milionu korun. Do konce letošního roku chtějí mít majitelé ve fondu vloženo 200 až 500 milionů korun.

Nejvíce táhne bitcoin

Očekáváné výnosy ve fondu jsou 30 procent a výše. V současnosti je lídrem trhu bitcoin, ale do budoucna je počítáno i s variantou, že se na výsluní dostane jiná měna. Nebylo by to nic zvláštního, velmi často se stává, že lídr trhu po čase z vrcholu klesne a jeho funkci převezme někdo jiný. Kryptofond je výhodný hlavně pro ty, kdo se takovému riziku chtějí vyhnout a raději přenechají volbu vhodné digitální měny na odbornících. To je také podle projektového manažera Kryptofondu Jana Záhumenského hlavní cíl. Výhodou je jednoduchost celého procesu. Velmi se podobá investicím do běžných fondů.

I přesto, že zakladatelé lákají investory na jednoduchost celého systému, někteří analytici upozorňují na riskantnost investic do kryptoměn. Varoval před nimi i americký investor a filantrop Warren Buffett. Ten jim předpověděl špatný konec. V poslední době se i ukazuje, jak moc kolísavý může kurz bitcoinu být. V prosinci vystoupal na svůj rekord k 20 000 dolarů a během několika týdnů ztratil asi polovinu své hodnoty a nyní se obchoduje přibližně za 11 000 dolarů.

Na světě už existuje takřka 1400 kryptoměn (bitcoin, ethereum, ripple, litecoin). Zájem o ně se zvyšuje a s tím rostou i místa, kde bitcoiny přijímají. V České republice by mělo existovat již 300 míst, kde je možné platit bitcoiny.

Bitcoin stoupající i klesající

Zmíněný pád bitcoinu způsobil především postoj některých vlád, kterým se síla kryptoměn příliš nelíbí a rádi by ji nějak regulovaly. Probíhá také vyšetřování největší americké kryptoměnové burzy Bitfinex a Tetherum. Také je zakázáno zobrazovat reklamu s kryptoměnami na Facebooku.

Naopak pozitivní zprávou byl vstup bitcoinu na derivátovou burzu CME Group nebo spuštění bitcoin futures na Chicago Board Options Exchange (CBOE).

Na digitální měny se také začínají zaměřovat hackeři. Naposledy zneužili Youtube. V Japonsku díky nim přišla burza o půl miliardy dolarů. Nový fond v Česku je ale o svém zajištění přesvědčen, protože uchovává kryptoměny v diverzifikovaném systému hardwarových peněženek. Kryptofond je ideální pro všechny, kdo si chtějí pořádně zariskovat a nebojí se možných vyšších ztrát.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností