DomůZprávyDigitální alternativní investice slouží jako doplněk fondů

Digitální alternativní investice slouží jako doplněk fondů

Publikováno

Investoři si oblíbili investiční platformy P2P, protože mají lepší zhodnocení než bankovní vklady. Mimo jiné lákají společnosti jako je Zonky a jiné i na možnost pravidelně sledovat, jak splácí lidé či firmy své závazky. Podle odborníků jsou tyto služby ale poměrně rizikové, a proto je dobré je brát jen jako doplňkovou investici.

Oblíbenost P2P investic je pro investory čím dál oblíbenější.
Oblíbenost P2P investic je pro investory čím dál oblíbenější.

Podílové fondy zažívají v Česku svůj boom. Jen na konci roku 2016 v nich lidé měli uloženo 432 miliard korun. To je o 13 procent více než v roce 2015. Mimo fondy se zvyšuje i zájem o možnost investování spolu s alternativou. Tam se řadí například peer-to-peer platformy. Ty na internetu spojují zájemce o půjčku a věřitele. Oblíbený je i tzv. ekvity crowdfunding, který funguje podobně a obstarává prostředky pro firmy. Motivace pro výběr platforem jako je Zonky či Fundlift je stejná jako u podílových fondů. I ty nabízejí lepší zhodnocení než bankovní vklady. Navíc většinou lidé přesně vědí, kam vložené peníze jdou, a to se jim líbí.

Podle Jana Tůmy z Institutu strategického investování při Fakultě financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze jsou velkým lákadlem i nižší náklady oproti podílovým fondům a možnost investovat už ve stovkách korun.

P2P jako dobrá alternativa k podílovým fondům

Založení služby je rychlé, není to vůbec složité a investor může v přehledném uživatelském rozhraní sledovat, jak je na tom výkonnost jeho portfolia v čase. V podstatě to celé připomíná počítačovou hru, jak se vyjádřila advokátka advokátní kanceláře KPMG Legal Iva Baranová. Podle ní zatím nemohou internetové investiční platformy plnohodnotně konkurovat klasickým podílovým fondům. Není jich mnoho a většinou do nich vkládají peníze ti lidé, kteří se aktivně zajímají o investování. Z toho vyplývá i skutečnost, že objem financí je mnohem menší než u běžných investičních fondů.

Tuto skutečnost ostatně potvrzují i statistiky. Do Zonky zatím lidé investovali za necelé dva roky asi 540 milionů korun a do equtiy crowdfundingové platformy Fundlift za rok její existence celkem 67 milionů korun. Oproti počtu peněz v podílových fondech je to asi jen patnáct setin procenta. Internetové alternativy k podílovým fondům jsou zatím na trhu příliš krátce na to, aby se jejich výnosnost dala dobře zhodnotit. V zahraničí ve Spojených státech a ve Velké Británii se ovšem pohybují výnosy u podobného typu investic mezi 4,5 a 8,8 procenta podle typu platformy a míře regulace.

Větší rizika

U tohoto typu investic jsou také větší rizika než u podílových fondů. Cenné papíry totiž musí být podle zákona do 15 pracovních dní převedeny zpět na peníze, což u většiny alternativních platforem neplatí. U podílových fondů může investor rozmístit své peníze mezi stovky až tisíce příležitostí, u P2P platforem to obvykle bývá několik desítek dlužníků, co představuje mnohem vyšší riziko. Fondy také nabízejí klientům takřka neomezené možnosti od konzervativních až po rizikové a lze je navzájem různě kombinovat. Každý si může vytvořit portfolium přesně na míru svému rizikovému profilu, časovému horizontu i očekávanému výnosu.

Odborníci vždy doporučují rozložit riziko a třeba i do kombinace různých přístupů. Půjčky firmám, které potřebují peníze pro svůj rozvoj, by měly tvořit maximálně 10 procentní podíl v portfoliu investora. Klienti Fundliftu by se měli proti riziku pojistit i tím, že nebudou půjčovat jen jedné firmě, ale hned několika. Velikost rizika lze dobře přiblížit na příkladu platformy pro peer-to-peer půjčky Lending Club, kde je podíl nesplacených půjček na pěti procentech.

Fondy jsou stále Top

Podle odborníků zatím nehrozí, že by se alternativy k podílovým fondům měly stát masově oblíbeným způsobem investování. Podle odhadů by jejich podíl mohl dosáhnout jednotek procent. Zvyšování oblíbenosti nahrává dobrá situace a přebytek peněz v domácnostech a nízká výnosnost tradičních investic na kapitálovém trhu. V celosvětovém měřítku by mohla půjčková tržiště v budoucnu zabírat až deset procent na trhu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností