DomůZprávyInvestoři obrací svůj zájem na rozvíjející se trhy

Investoři obrací svůj zájem na rozvíjející se trhy

Publikováno

Investoři v České republice se stále zaměřují na rozvíjející se trhy. Výjimku tvoří jedině Čína. Celé situaci ještě nahrává uvolněná měnová politika. Rozvíjející se trhy zatím těžké časy nejspíš nečekají.

Pozitivní vývoj na rozvíjejících se trzích stále přitahuje zájem investorů.
Pozitivní vývoj na rozvíjejících se trzích stále přitahuje zájem investorů.

Od září 2017 se očekává, že americká centrální banka Fed zvedne sazby. Současné tržní prostředí by se tak logicky mělo jevit pro investory spíše rizikové, protože růst amerických sazeb většinou nepředstavuje příliš dobrou zprávu pro rozvíjející se trhy. V minulosti se tak z těchto zemí vždy odlil kapitál někam jinam takřka ihned poté, co k růstu sazeb došlo.

Světový obchod na svém vrcholu

Podle některých také na konci minulého roku dosáhl světový obchod svého vrcholu, protože už začíná zpomalovat růst exportních asijských zemí a klesá index nákupních manažerů PMI. V březnu se tyto hodnoty v asijských ekonomikách mimo Číny snížily. Index PMI u Jižní Koreje, Malajsie či Thajska spadl pod 50 bodů. Přitom právě toto jsou tři největší otevřené ekonomiky.

K negativním vlivům přispívá i obchodní konflikt mezi USA a Čínou. Finanční trhy jsou v poslední době velmi nervózní. Negativně přispěly i zprávy o zneužití dat Facebookem, kdy vzrostl tlak na globální technické akcie, přičemž IT sektor zabírá asi 30 procent světového akciového indexu. IT indexy ve světě a rozvíjející se trhy dostaly nahoru v roce 2017 především čínské technologie a internetové akcie.

Kvůli všem těmto negativním vlivům by se dalo očekávat, že akcie a dluhopisy na rozvíjejících se trzích nebudou v dobré kondici. Situace je ale přesně opačná, v prvním čtvrtletí dokonce dokázaly překonat ostatní regiony. Dluhopisy překvapily ještě víc. Výnosnost indexu GBI-EM představující srovnávací benchmark lokálních dluhopisů, spadla v březnu na 6,01 procenta. Index dosáhl zhodnocení 4,4 procenta.

Pozitivní vývoj domácí poptávky

Dobrou výkonnost rozvíjejících se trhů podporuje dobrý vývoj domácí poptávky v regionu (až na Čínu) a uvolněná měnová politika. Kapitál stále přichází, a tak může domácí poptávka v klidu růst klidně ještě i několik let. Roste také úvěrové financování. Mimo Číny se vrátil růst úvěrů na dvouciferné hodnoty. Roste spotřeba a kapitálové investice.

Postupně sílí obavy z toho, jak se bude dál vyvíjet světový obchod hlavně kvůli slabším světovým cyklickým ukazatelům i politice administrativy Donalda Trumpa. V takovém nejistém prostředí roste domácí poptávka na rozvíjejících se trzích o to výrazněji.

Ukazatele domácí poptávky v posledních měsících sílí a indikátory vývoje světového obchodu slábnou. I když index nákupních manažerů exportních ekonomik v Asii klesal, stejný index v rozvíjejících se zemích v Evropě, na Středním východě, v Africe a v Latinské Americe rostl. Očekává se určitý další růst a vývoj domácí poptávky. Pokud se tak stane, měly by odpovídajícím způsobem růst i zisky firem na rozvíjejících se trzích a ty by měly stále překonávat ty rozvinuté.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností