DomůZprávyMinisterstvo financí připravuje revoluci v daních

Ministerstvo financí připravuje revoluci v daních

Publikováno

Nový zákon, který by měl zlehčit práci podnikatelům i řadovým občanům, kteří si sami podávají daňové přiznání, by měl začít platit do roku 2019. Novele by mělo předcházet zavedení samovyměřování daní. Také by nově měly být zavedeny tzv. daňové kiosky, díky kterým by si mohli lidé řadu věcí řešit z domova.

Ministr financí Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš slibuje od roku 2020 jednodušší daně. Daňové přiznání pro zaměstnance, kteří si ho podávají sami, by mělo mít nově jen dvě strany místo nynějších čtyř (bez příloh). V tzv. daňovém kiosku by mělo být postupně k dispozici přehled daňových povinností či historie. Již několik let se odehrává stále stejný obrázek. Malý podnikatel či zaměstnanec, který by si rád podal přiznání sám, po otevření růžového dvoulistu s další vloženou přílohou zjistí, že návod plný paragrafů není nic pro něj a raději navštíví daňového poradce, aby za něj přiznání udělal. Právě to chce ministr Babiš změnit. Pod názvem Moje daně by měl být zaveden nový systém, kdy již tyto komplikace nebudou překážkou. Nový zákon by ministerstvo chtělo představit v září příštího roku.

Náměstkyně ministra pro daně a cla Alena Schillerová uvedla, že nový zákon by mohl být účinný od ledna roku 2020. Zatím návrh vypadá jako desatero daňových zjednodušení, jedno určené zaměstnancům a jedno pro podnikatele.

Zvýhodnění dětí a tzv. daňový kiosek

Podnikatelé se mohou těšit i na další změny. Například na úpravu některých lhůt u kontrolních hlášení či zrušení všech sankcí, za které doposud byla vyměřena pokuta tisíc korun. Pro zaměstnance by navíc mělo být připraveno i přívětivější prostředí pro elektronické podání. Samotné samovyměření je pro ministerstvo revoluční změnou. Finanční úřady budou nyní brát každé daňové přiznání jako správné a nebude se již kontrolovat správnost údajů na formuláři. Podle Schillerové zasáhne tato změna všechny daně a proces se velmi zrychlí a zautomatizuje. Odpadne zdlouhavé vydávání platebních výměrů. Podnikatelé tak rychleji získají nadměrný odpočet DPH na své účty.

Finanční úřady začnou také používat nový informační systém, ve kterém bude i tzv. daňový kiosek, který umožní lidem vyřídit si spousty věcí, které se týkají daní, přímo z domova. Bude obsahovat předvyplněné daňové formuláře či průvodce daňovým zákonem. Podnikatel také bude mít přehled jak je na tom vůči finančnímu úřadu či uvidí svou daňovou historii.

Zaměstnanci podávající sami přiznání k dani, by vyplňovali jen dvě strany formuláře. Dnes má čtyři strany a jeho součástí bývají i přílohy. Snahy o snížení počtu stran existují minimálně deset let. V loňském roce předvedli jednostránkové daňové přiznání studenti Masarykovy univerzity v Brně. To bylo podle ministerstva málo, protože by se tam nevešly všechny údaje, proto zvolili kompromis a budou zavedeny dvě strany.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností