DomůZprávyZa první rok si u Zonky půjčili lidé přes 185 mil. Kč

Za první rok si u Zonky půjčili lidé přes 185 mil. Kč

Publikováno

Půjčky u Zonky jsou v průměrné výši 130 tisíc korun. Úrok se pohybuje bez poplatků na výši 8,9 procenta. Za měsíc si lidé u Zonky půjčí cca 40 milionů. Do konce letošního roku by společnost chtěla navýšit objem úvěrů na 400 až 500 milionů. Na konci roku 2017 by to mělo být už 1,2 miliardy.

Společnost Zonky si u klientů získává stále větší oblibu.
Společnost Zonky si u klientů získává stále větší oblibu.

Internetová platforma Zonky, která zprostředkovává peer to peer půjčky, funguje již jeden rok. Vloni dosáhl objem obchodů 185 milionů korun a celkově nyní přibývají zafinancované půjčky tempem 40 milionů korun měsíčně. Stále to však není to pravé ořechové a o zisku pro firmu se nedá příliš hovořit. Šéfka Zonky Lucie Tvarůžková hovoří o společnosti jako o dlouhodobém projektu. V plusových číslech by podle ní mohli být tak za čtyři až pět let. Do konce roku by mohla firma zvýšit objem poskytnutých úvěrů na 400 až 500 milionů korun a na sklonku roku 2017 až na 1,2 miliardy.

Lidé využívají hlavně refinancování

Podle šéfky Zonky si lidé půjčují nejčastěji na refinancování stávajících a nevýhodných půjček. V průměru si berou půjčky ve výši 130 tisíc korun a více. Průměrný úrok je 8,9 procenta. Společnost se zaměřuje spíše na větší půjčky, nejedná se o půjčky na denní spotřebu. Do RPSN je mimo úroků započítaný i dvouprocentní poplatek, který odvádí dlužník firmě. Věřitelé platí procento z částky, kterou investovali.

Za rok získala firma již téměř pět tisíc investorů. Dalších šest a půl tisíce lidí se mezi investory chce zařadit. Investoři jsou přibíráni postupně, kdyby jich bylo přijímáno moc najednou, byli by tlačeni do toho, aby slevili ze svých pravidel, kterých se chce Zonky i nadále držet.

Mimo malých investorů se na financování půjček podílí i vlastník Zonky. Tím je firma HC Lab skupiny Home Credit, která patří do portfolia PPF. Z celkových 185 rozpůjčovaných milionů korun poskytla méně než deset procent. Do budoucna plánuje Zonky pokračovat v marketingové kampani, která je dle slov jejich šéfky, úspěšná. Dále by měla být více zapojena komunita, která vzniká kolem služby. Dlužníci by mohli v případě zájmu obou stran pro investory pracovat v jejich firmách či pro ně zajišťovat služby. Podle Tvarůžkové je v jednání i možnost navýšení maximální hranice pro půjčku. Ta je nyní 300 tisíc korun.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností