DomůZprávyRopa pokračuje v propadu, členové OPEC nejsou jednotní

Ropa pokračuje v propadu, členové OPEC nejsou jednotní

Publikováno

Aby se zvedly ceny ropy, musel by ropný kartel OPEC omezit těžbu. Ovšem jeho čtyři členové, např. Írán či Nigérie s tím rozhodně nesouhlasí. I další producenti, kteří nejsou v kartelu, by měli úsilí OPEC podpořit, ovšem ti zatím vyčkávají, jak celá situace dopadne.

V zemích OPEC se za den vytěží kolem 33,75 milionu barelů ropy. Těžba by měla klesnout alespoň na 32,5 milionu barelů.
V zemích OPEC se za den vytěží kolem 33,75 milionu barelů ropy. Těžba by měla klesnout alespoň na 32,5 milionu barelů.

Správci finančních fondů, kteří se orientují i na ropné kontrakty si myslí, že tato surovina bude dále zlevňovat. Lehká americká ropa ztrácela v pondělí odpoledne 2,7 procenta. To stál barel 47,41 dolaru, severomořský Brent zlevnil dokonce přes tři procenta na 48,15 dolaru. Hlavní důvod pro snižování cen jsou především velké pochybnosti o tom, zda se Organizace zemí vyvážejících ropu na svém zasedání ve Vídni opravdu dohodne na omezení těžby. V organizaci je čtrnáct zemí a sejít by se jejich zástupci měli na konci listopadu. Pokud by se těžba snížila, měl by tento krok povzbudit ceny ropy na světovém trhu.

Na konci září v Alžíru se kartel předběžně domluvil, že stáhne svou produkci z průměrných 33,75 milionů barelů na 32,5 až 33 milionu barelů denně. V rámci kartelu se ovšem rozhořel spor o to, které země by měly těžbu omezit nejvíc a kterých by se to nemuselo týkat vůbec. Podle agentury Bloomberg už tři země (Írán, Nigérie a Libye) chtěly výjimku již na schůzce v září. Požadovaly, aby se jich krácení těžby vůbec netýkalo. Naopak chtějí těžbu zvyšovat a jako důvod uvádějí občanskou válku v Libyi, útoky protivládních rebelů na ropná pole v Nigérii a západní sankce v Íránu. Problém zvyšuje i to, že k uvedené trojici zemí se připojil i Irák, který je v současnosti druhým největším producentem v rámci OPEC hned za Saudskou Arábií. Bagdád jako důvod uvádí svou zainteresovanost ve válce s Islámským státem.

Podle odborníků je dohoda nepravděpodobná

Manažer fondu The Private Client Group v americkém státě Utah Mark Watkings si myslí, že dohoda o omezení těžby je velmi složitá až nemožná. Podle něj lze v lepším případě čekat dohodu o ponechání těžby na dosavadní úrovni a nenavyšování.

Ropné společenství OPEC chce přesvědčit také země, které nejsou jeho součástí, aby ho podpořily v úsilí, jak dosáhnout vyšší ceny za ropu. Jedná se o Ázerbájdžán, Brazílii, Kazachstán, Mexiko, Omán a Rusko. Rusko je druhý největší producent na světě ihned po USA. Tato šestice zemí dohromady těží přibližně 19,6 milionu barelů denně a dováží na světových trh 21 procent z celkové produkce.

Ve Vídni také proběhla o víkendu schůzka zemí, které stojí mimo kartel OPEC se zástupci kartelu, ale nepřinesla žádnou konkrétní dohodu. Zatím je výsledek takový, že v diskuzi bude ještě pokračovat. Márcio Félix, který odpovídá na brazilském ministerstvu důlního průmyslu a energetiky právě za ropný byznys prohlásil, že v jeho zemi se zatím nechystá omezení produkce. Ázerbájdžánský ministr energetiky Natig Alijev se vyjádřil tak, že bude hodně záležet na chování Íránu a Iráku, což jsou země, které chtějí mít produkci co nejvyšší. Rusko by se nejspíše připojilo ke zmrazení těžby na úrovni, na které je nyní, ale nejdříve chce vidět dohodu mezi zeměmi OPEC.

Fabio Scacciavillani, hlavní ekonom státního fondu Oman Investment Fung předpovídá, že na konci listopadu k žádné dohodě OPEC nedojde. A kdyby ano, bude plná výjimek a v podstatě nebude nic řešit.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností