DomůZprávyInvestoři loni utratili v Česku 83 miliard za nemovitosti

Investoři loni utratili v Česku 83 miliard za nemovitosti

Publikováno

V loňském roce vložili investoři 83 miliard do komerčních nemovitostí. Zájem investorů přetrvává i letos, bohužel ubývá příležitostí. Nejvíce prostředků investovali Češi, Němci a Američané. Největší transakce pocházela od společnosti Deutsche EuroShop, která koupila nákupní centrum Olympia Brno.

Největší loňskou transakcí byl prodej nákupního centra Olympia.
Největší loňskou transakcí byl prodej nákupního centra Olympia.

Celkovou částku, kterou v roce 2017 investoři v Česku utratili, propočetla mezinárodní poradenská společnost Cushman & Wakefield. I když je částka stále dost vysoká, oproti roku minulému představuje jistý pokles.

V roce 2017 byli největšími investory Češi, kteří mají více než třetinový podíl. Hodně nakupovali i Němci a investoři z USA. Zvyšující se zájem byl zaznamenán i z Jižní Koreje, Malajsie či Jižní Afriky. Podle Jeffa Alsona, partnera a vedoucího investičního oddělení pro střední a východní Evropu ve společnosti Cushman & Wakefield této situaci nahrává i dobrá situace na trhu eurových půjček.

Největší transakce z Brna

Největší transakcí byl v loňském roce prodej nákupního centra Olympia v Brně. Cena nákupního centra byla odhadnutá na 374 milionů eur a koupila ho německá společnost. Další velké transakce byly: prodej nákupních center Nisa Liberec, Olympia Plzeň, komerční centrum Zlatý Anděl v Praze a pražská obchodní centra Metropole Zličín a OC Letňany.

Největší zájem je již tradičně o kanceláře a očekává se pokračující trend i v roce letošním. Více než polovina takových prodejů proběhla v Praze.

Podle analytiků ale letos proběhne transakcí méně, protože ubývá prodejních možností, i když zájem je stále stejný. Hodně obchodních center i dalších komerčních nemovitostí si vlastníci drží a zatím je nemají v úmyslu prodávat.

Hlavním cílem budou v roce 2018 opět kanceláře. Ostatní investice se trochu upozadí, protože nebude tolik možností. Omezená nabídka těchto nemovitostí navíc s největší pravděpodobností donutí investory, aby v dalších letech hledali jiné možnosti mezi komerčními realitami.

Stále také zaostává průměrná prodejní cena za úrovní v roce 2007, i když už se vyskytlo několik nabídek a prodejů, kdy se stejné objekty, které byly prodané před krizi, prodaly za stejnou cenu nebo i vyšší, a to od té doby uběhlo deset let.

V dalších letech se očekává rozšíření zájmu investorů na alternativní nemovitosti (domovy pro seniory, studentské ubytovny či flexibilní sklady).

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností