DomůZprávyBankovní rada ČNB má nové složení v Čele s Jiřím Rusnokem

Bankovní rada ČNB má nové složení v Čele s Jiřím Rusnokem

Publikováno

V bankovní radě ČNB zasedali její noví členové. Nový člen bankovní rady Vojtěch Benda bude mít na starosti činnost správní sekce, dohled nad její prací, další nováček Tomáš Nidetzky se bude starat o sekci dohledu a sekci licenčních a sankčních řízení. Guvernérem se stal ve čtvrtek Jiří Rusnok, který nahradil odcházejícího Miroslava Singera.

Nový guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Nový guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Na prvním zasedání v novém složení si bankovní rada České národní banky rozdělila pravomoce. Vojtěch Benda bude mít na starosti dohled nad činností správní sekce, peněžní oběh a platební styk, dále ekonomický výzkum a pobočkovou síť. Další nově jmenovaný člen Tomáš Nidetzky se bude starat o sekci dohledu a sekci licenčních a sankčních řízení.

Bankovní rada má na starosti řízení organizačních útvarů ústředí a pobočky ČNB jako kolektivní orgán. Ředitelé sekcí i odborů odpovídají bankovní radě za to, že jejich agendy budou fungovat bez komplikací.

Nový guvernér se postavil do čela ČNB

Ve čtvrtek se do čela České národní banky postavil Jiří Rusnok, který nahradil Miroslava Singera ve funkci guvernéra. Tomu skončil šestiletý mandát a nemohl být znovu jmenován. Do sedmičlenné bankovní rady zasedli v pátek i Benda s Nidetzkým. V radě jsou místo Singera a člena rady Kamila Janáčka.

V únoru 2017 skončí i šestileté služební období v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. Během funkčního období prezidenta Miloše Zemana se v radě nevymění pouze viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Ti byli jmenováni na své druhé období Václavem Klausem v prosinci 2012. Funkční období Miloše Zemana skončí v březnu 2018. Zeman poprvé jmenoval do rady nového člena v loňském roce, kdy vystřídal Evu Zamrazilovou Jiří Rusnok.

Bankovní rada se stará o měnovou politiku ČR a rozhoduje o měnověpolitických opatřeních. Vedle měnové politiky má ČNB zodpovědnost i za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností