DomůZprávySolární energie dostane své miliardové dotace

Solární energie dostane své miliardové dotace

Publikováno

Evropská komise by měla v nejbližších dnech povolit státní podporu na výrobu zelené energie ve výši přes 40 miliard korun. Vypadá to, že se obavy solárníků na poslední chvíli nenaplní. Podpora se týká všech obnovitelných zdrojů, které vznikly v letech 2006 až 2012. Schválena musí být nejpozději do konce listopadu. Pokud by dotace nebyly vyplaceny, mohlo by to mít velmi závažné důsledky. Všichni, kdo vyrábí obnovitelnou energii, by řešili velké existenční potíže.

Podpora obnovitelných zdrojů pro Českou republiku byla schválena.
Podpora obnovitelných zdrojů pro Českou republiku byla schválena.

Desítky tisíc majitelů slunečních a větrných elektráren čekalo na rozhodnutí takřka rok. Nyní si konečně mohou oddechnout, protože státní podpora na výrobu zelené energie byla nakonec přiklepnuta. V nejbližších dnech by to Česku měla povolit Evropská komise. Bylo to právě její razítko, které dosud scházelo, aby mohlo být více než 40 miliard vyplaceno.

V Bruselu celou věc za Česko vyjednávala skupina zástupců velmi intenzivně. Návrh by měl být dodán ještě v tomto týdnu a schválení by pak mělo proběhnout do čtrnácti dnů. Celá věc je řešena na poslední chvíli. Podpora musí být schválena nejpozději do konce listopadu. Sama šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která o výplatě rozhoduje, již několikrát zdůraznila, že bez souhlasu z Bruselu žádné peníze vyplácet nebude, protože by se jednalo o nedovolenou státní podporu. Podle jejího vyjádření se dotace již několik let vyplácejí nezákonně a za poslední dva roky bylo již několikrát řečeno, že dohoda s komisí bude. Proto dokud ji skutečně neuvidí, nebude uvolňovat žádné dotace.

Pro jistotu jsou připravené dva scénáře. Jeden, kde se počítá s vyplácením dotací a druhý bez nich.

Již v loňském roce hrozilo, že miliardové dotace nebudou vyplaceny, i když už dříve úřad dotace bez problémů vyplácel a nevadilo, že souhlas z Bruselu nemá, ani energetickému úřadu, ministerstvu průmyslu a ani Evropské komisi.

V minulém roce ovšem najednou Vitásková veřejnosti sdělila, že pokud nebude dohoda z Bruselu, nebudou peníze. Ministerstvo začalo tlačit na rychlejší vyjednávání s Evropskou komisí, ale neúspěšně. Přesto se nakonec podpora vyplácela pár dní před koncem roku, kdy ji podepsal místopředseda energetického úřadu Jan Nehoda. V té době byla jeho šéfka na dovolené. Místopředseda hned vzápětí přišel o místo.

Dotace jsou životně důležité

Pokud by nebyly vyplaceny dotace, mohlo by to mít velmi závažné důsledky. Do potíží by se dostali všichni ti, kdo vyrábí energii z obnovitelných zdrojů. Jsou to domácnosti, které mají pár fotovoltaických panelů na střeše svého domu, soukromé firmy, investoři i zemědělci, kteří mají u statku postavenou bioplynovou stanici.

Dá se říci, že všichni, kdo si v minulých letech pořídili zelenou elektrárnu, jsou na dotacích závislí. Za svou vyrobenou elektřinu, kterou dodají do sítě, dostanou od státu na dotacích až čtrnáctkách více, než za kolik se prodává ve skutečnosti na trhu. Tisíce společností by mohly zkrachovat, kdyby nedostaly podporu a potíže by se přenesly i na banky, které na tyto elektrárny poskytly stovky miliard korun.

Podpora zelené energie je součástí plánu Evropské unie, jak bojovat s klimatickými změnami. Za vlády Mirka Topolánka v roce 2006 vznikl zákon, kde byla slíbena velmi zajímavá podpora těm, kdo budou do obnovitelných zdrojů energie investovat. Protože náklady na výstavbu solárních, větrných nebo bioplynových zdrojů jsou opravdu vysoké, investoval by do nich bez podpory jen málokdo.

V letech 2009 a 2010 nastal problém, protože ceny solárních panelů rychle klesly a poslanci nestihli změnit zákon. Dotace dál zůstaly velmi vysoké, a díky tomu nastal „solární boom“. Většinu z celkových 46,4 miliard korun určených na podporu obnovitelné energie, spolknou právě elektrárny postavené v těchto letech.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností