DomůZprávyS novým rokem přišlo i několik novinek v daních

S novým rokem přišlo i několik novinek v daních

Publikováno

S rokem 2016 vešlo v platnost i několik důležitých změn. Asi nejvýznamnější je novinka v oblasti daní, kde mají od ledna firmy i podnikatelé povinnost podávat kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH). Toto opatření se dotkne přibližně 550 000 plátců DPH. Všichni plátci DPH také musí navíc ještě začít podávat přiznání elektronicky. Přestane platit výjimka, kterou mohli využívat fyzické osoby. Tyto informace byly zveřejněny na stránkách ministerstva financí.

Nový rok přinesl několik novinek v oblasti daní.
Nový rok přinesl několik novinek v oblasti daní.

Někteří podnikatelé, kterých se tato novinka týká, kritizují nový systém kvůli větší administrativní zátěži. Podle finanční správy je to nesmysl. Navíc komora daňových poradců toto opatření podpořila, ale současně vyzvala finanční správu, aby na počátku spuštění kontrolního hlášení částečně nebo úplně promíjela sankce. Plátce, který nepodá hlášení, ale napraví svou chybu ještě před výzvou finančního úřadu, bude pokutován 1000 Kč, pokud chybu napraví až po výzvě, bude muset zaplatit 10 000 Kč a jestliže hlášení nedodá ani na základě výzvy, zaplatí 50 000 Kč. Podle Gabriely Ivanco ze společnosti Mazars je tedy nutné věnovat kontrolnímu hlášení a jeho včasnému odeslání na finanční úřad dostatek pozornosti. Nesplnění zákonných povinností bude podnikatele nejen stát dost peněz, ale zároveň se může obávat i daňové kontroly.

Kontrolní hlášení patří k nástrojům, které mají dopomoci lépe kontrolovat odvody daní a zabránit jejich únikům. Finanční úřady chtějí získávat informace o vybraných transakcích plátců DPH. Tím dojde zároveň i k rychlejšímu informování o možných daňových únicích. Díky hlášením mohou úřady porovnávat trendy, srovnávat data a odchylky ve výkazech jednotlivých plátců oproti jiným společnostem. Tím se také zefektivní daňové kontroly. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. První připadá na 25. února 2016. Fyzickým osobám, které jsou zároveň, i plátci DPH se lhůta odvíjí od lhůty přiznání k DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně či čtvrtletně. Ti, co podávají čtvrtletně tak mají první datum podání kontrolního hlášení do 25. dubna 2016.
Všichni plátci mají také od ledna povinnost podávat dokumenty k DPH elektronicky. Nyní podává přiznání k DPH v papírově podobě přibližně 100 000 fyzických osob.

Změn je v novém roce více
K další změně patří rozšíření přenesené daňové povinnosti DPH na dodání nemovité věci od ledna. Do konce minulého roku platil DPH z prodeje nemovitosti prodávající. Kupující zaplatil původnímu majiteli jak kupní cenu nemovitosti, tak i DPH. Odpočet daně mu pak vracel finanční úřad. Celá transakce tak byla zbytečně zdlouhavá a zatěžovala až příliš výměnu peněz mezi oběma subjekty. Nyní bude DPH z prodeje nemovitosti odvádět kupující, a ten si také uplatní nárok na odpočet daně. Celý proces by měl být kratší a jednodušší. U nemovitostí dojde v tomto roce ještě k jedné změně. Nově bude daň z nabytí nemovité věci platit pouze kupující. Také již nebude existovat institut ručitele daně. Tato změna začne působit od dubna. Stále ještě tedy platí dosavadní úprava, kdy v případě koupě a směny je možnost výběru, která ze stran daň zaplatí a v praxi to působí mnohé potíže.
V novém roce by také mělo vzrůst daňové zvýhodnění na druhé a další dítě. Na druhé dítě v rodině se zvýší o 100 korun měsíčně a na třetí a další dítě o 300 korun měsíčně. Tam kde mají jen jedno dítě, se žádná změna nekoná. Příslušnou změnu zákona ovšem poslanci ještě neschválili. První čtení zákona by mělo proběhnout hned na první schůzi v novém roce. Platnost zákona by tak mohla začít od března. O své peníze by ovšem lidé nepřišli, protože zákon je nastaven tak, aby sleva mohla být poskytnuta zpětně i za měsíce, ve kterých ještě zákon neplatí.

Vláda chce v příštím roce také spustit elektronickou evidenci tržeb, která je dalším nástrojem pro předcházení daňovým únikům. Její schválení ovšem stále blokuje opozice a nelíbí se ani řadě podnikatelů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností