DomůZprávyCeny akcií stoupají díky dobré ekonomice rychle nahoru

Ceny akcií stoupají díky dobré ekonomice rychle nahoru

Publikováno

Americké indexy vystoupaly na svá historická maxima. Cena palladia dokonce prolomila rekord. Velký růst ovlivňuje ekonomika, která žene ceny akcií i komodit vzhůru.

Palladium zažívá v poslední době ohromný nárůst.
Palladium zažívá v poslední době ohromný nárůst.

Akcie nyní rostou napříč globálními trhy. V Japonsku jsou na tom nejlépe od počátku 90. let. V Praze se dostal index PX tam, kde byl naposledy v srpnu 2011. Velmi dobře jsou na tom i ceny komodit. Palladium je nejdražší v historii. Hojně se využívá v automobilovém průmyslu. Investoři, kteří se zajímají o ceny akcií, mohou v současné době mít radost z celkového vývoje a těšit se z rostoucích zisků. V novém roce totiž světové trhy dál posilují. Nové rekordy vytváří index světových akciových trhů MSCI World. Tomu napomáhá vývoj ve Spojených státech. Tam se například minulý týden ve čtvrtek dostaly historická maxima u nejsledovanějších amerických indexů, včetně  S&P 500 a Dow Jones Industrial. Rostou i ceny akcií v Asii nebo Česku. Růst podporuje boom v ekonomice, který přispívá ke zvětšujícím se ziskům firem a ovlivňuje i ceny komodit.

Index MSCI World si za posledních dvanáct měsíců připsal v dolarovém vyjádření 22 %. Americký Dow Jones dokázal překonat poprvé ve své historii úroveň 25 tisíc bodů. Index největších amerických korporací S&P 500 se poprvé dostal přes hranici 2700 bodů. A velmi dobře jsou na tom i další klíčové indexy, Nasdaq Composite i Russell 2000, který se zaměřuje na menší firmy.

V Tokiu na burze se index TOPIX vyšplhal na nejvyšší hodnoty od roku 1991. Ale daří se i akciím jinde v Asii, například index MSCI Asia Pacific, kam patří i Japonsko, překonal 580 bodů a je na historických maximech z října 2007. Index společnosti MSCI je na tom nejlépe za posledních skoro sedm let. Tento index sleduje rozvíjející se a okrajové trhy.

Evropa trochu zaostává

Za světovými trhy mírně zaostává Evropa. Index Stoxx 600 je pouze na svých dvouměsíčních maximech. Podle odborníků je tato situace způsobena posilujícím eurem. Investoři se pak obávají toho, že jeho růst bude mít negativní dopad na jejich příjmy. Ale i v Evropě jsou rekordmani. Například britský index FTSE 100 se v minulém týdnu dostal na historický rekord. Index zahrnuje největší britské korporace a švýcarský benchmark SMI. Dobře je na tom i například německý DAX.

Roste také pražská burza. Index PX je nejvyšší od srpna 2011. Jeho hodnota se pohybuje okolo 1104 bodů. V posledním roce došlo k posílení asi o 18 procent. Při započtení vyplacených dividend je pak nárůst ještě větší.

Ceny komodit na vzestupu

Světové hospodářství roste a vzmáhají se i různé sektory a průmyslové podniky. Proto také dochází ke zvyšování cen komodit. Ropa se na začátku roku dostala až nad 68 dolarů za barel a byla na tom nejlépe od května 2015 (její cenu ovlivňuje i omezení produkce kartelu OPEC) Pak začala zase klesat.

Na historickém rekordu je cena palladia. Palladium se využívá při výrobě katalyzátorů do aut. V minulém týdnu jeho cena vyšplhala poprvé nad 1000 dolarů za trojskou unci. Velmi dobře jsou na tom i ceny mědi a zinku. Podle analytiků z Goldman Sachs by měl růst komodit pokračovat i v novém roce.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností