DomůZprávyRuská ropa těží z dohody OPEC, barel již za 50 USD

Ruská ropa těží z dohody OPEC, barel již za 50 USD

Publikováno

Rusko zvyšuje produkci ropy

V Rusku vzrostla těžba ropy na 11,11 milionu barelů denně, což je nový rekord. Těžbu podpořila zvyšující se cena. Nejvíce k růstu přispěla společnost Rosněfť, jejíž těžba se zvedla o 2,6 procenta. Po dohodě OPEC se ceny ropy poprvé od července zvedly nad 50 dolarů za barel.

Ceny ropy se začaly zvyšovat

Rusko zvedlo těžbu ropy v září oproti srpnu o čtyři procenta na 11,11 barelů denně, což je nový rekord. Díky zvýšení cen ropy společnosti mohly více těžit. Tato skutečnost vyplývá z údajů, které zveřejnilo ruské ministerstvo pro energetiku.

Cena ropy rostla díky spekulacím, že velcí světoví těžaři ropy by se mohli domluvit a omezit produkci. Tím by se snížil současný převis nabídky nad poptávkou a podpořila by se cena ropy.
Těžba ropy se zvýšila v tunách na 45,483 milionu tun ze srpnových 45,309 milionu tun. Těžba zemního plynu se zvedla na 51,33 miliardy metrů krychlových ze 45,29 miliardy metrů krychlových v srpnu. Těžba se zvedla zejména díky největší ropné firmě na světě s akciemi na burze Rosněft‘ a firmy Gazprom Něft‘, kde těžba vzrostla o 5,2 procenta.

Ruský ministr pro energetiku Alexander Novak uvedl v pátečním prohlášení, že Rusko najde možnosti, jak zmrazit těžbu ropy po dohodě zemí ropného kartelu OPEC. Ten se minulý týden dohodl na prvním snížení těžby od roku 2008. Kvůli nízkým cenám ropy byla totiž i Saudská Arábie donucena zmírnit svůj postoj vůči Íránu, který je odvěkým rivalem.

Ceny ropy díky dohodě OPEC stoupají poprvé od července nad 50 dolarů za barel, ale stále jsou hodně pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy velmi přesahovaly hranici 100 dolarů za barel. Letos v lednu byly ceny dokonce na 27,88 dolaru za barel. Analytici švýcarské banky UBS se domnívají, že těžba ropy stoupne v Rusku o 2,7 procenta. A to především díky novým projektům, jak napsala agentura Reuters.

Pro ruskou ekonomiku je produkce ropy a plynu velmi důležitá a jedná se o jeden z nejdůležitějších příjmů státní pokladny. Rusko dodává ropu i plyn do Česka. Historického maxima 11,41 milionu barelů denně dosáhla těžba v Rusku v roce 1988. V tu dobu byla země součástí Sovětského svazu. Na jeho celkové produkci mělo současné Rusko podíl asi 90 procent.
Anotace:

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností