DomůZprávyKoruna oslabila. Posílí pravděpodobně až na podzim

Koruna oslabila. Posílí pravděpodobně až na podzim

Publikováno

I přesto, že česká ekonomika je stále ve vrcholné kondici, koruna na měnovém trhu oslabuje. Na konci dubna a začátku května spadla na nejnižší pozici v letošním roce. Problémy mají i další měny ve střední Evropě včetně eura. To ovlivňuje menší růst ekonomiky i uvolněná politika ECB. Podle ekonomů i ČNB by se kurz koruny mohl dostat pod 25 dolarů za euro. Vše záleží na tom, jak rychle a kdy přistoupí ČNB k růstu úroků.

Situaci české koruny výrazně ovlivní rozhodnutí ČNB o zvýšení úrokových sazeb.
Situaci české koruny výrazně ovlivní rozhodnutí ČNB o zvýšení úrokových sazeb.

Kdo se chystá letos na dovolenou do zahraničí asi z vývoje české měny příliš nadšen nebude. Přitom návrat k silnějšímu kurzu se podle analytiků očekává až na podzim.

Za poslední dva týdny zaznamenala česká měna propad vůči dolaru takřka o korunu. Minulý týden ve středu se na finančních trzích platilo za dolar kolem 21,40 Kč.

Proč koruna oslabuje?

Člen bankovní rady Marek Mora řekl na konci dubna, že koruna posiluje pomaleji, než předpokládali. Ta už ale v malé míře spíš oslabuje od února. Na první pohled k tomu přitom není žádný důvod. Ekonomika stále vzkvétá, nezaměstnanost je na rekordně nízkých číslech, rostou platy a zatím ekonomiku nijak neovlivňuje ani vládní situace.

Důvodů, proč koruna takto výrazně oslabuje, je více. Je možné, že obchodníci mají strach z nakoupených eur, které má stále v zásobě centrální banka po intervencích. Zbavit se jich bude trvat mnohem déle, než je nakoupit.

Asi nejhlavnější důvod je podle odborníků dobrá situace v americkém hospodářství. Jejich centrální banka Fed už několikrát zvedla úrokové sazby a pro investory tak představuje dolar lákavou investici, díky lepším výnosům.

Eurozóna v současnosti nic takového nenabízí, spíš naopak, protože nejdůležitější sazbu ovlivňuje kurz eura, který drží Evropská centrální banka už dva roky v mínusu. Euro kvůli tomu oslabuje a stahuje sebou i korunu a další měny ve Střední Evropě. Investoři už jsou netrpěliví, protože zvyšování sazeb u Evropské centrální banky zatím nehrozí a výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů mezitím již vystoupal na tři procenta.

Dalším důvodem může být i vidina menšího přílivu dotací než dřív. Někteří investoři by mohli mít obavy, že situace negativně ovlivní hospodářský rozvoj země.

V tomto období také firmy vyplácejí dividendy a zahraniční vlastníci je většinou směnují za cizí měnu, což koruně příliš neprospívá.

Vývoj kurzu ovlivní kroky Centrální banky

I přes současné oslabení posílila česká měna v posledním roce o více než pět procent. Pro její další vývoj budou důležité další kroky ČNB. Posílení koruny by ovlivnilo zvýšení úrokových sazeb. Po jejich zvýšení by koruna mohla začít výrazněji zpevňovat vůči dolaru i euru. Někteří odborníci odhadují, že během letošního roku prolomí koruna hranici 25 korun za euro.

Člen bankovní rady Mora naznačil, že v případě pokračujícího oslabování koruny se otevře prostor pro zvyšování sazeb. Když si tedy centrální bankéři budou myslet, že je koruna příliš slabá, mohou zdražit peníze dříve než v druhé polovině roku. Jestli k tomu dojde záleží na inflaci, která je pro rozhodnutí ČNB klíčová. Ta nyní, trochu překvapivě, zpomalila, ale podle odhadů růst mezd a nízká nezaměstnanost povedou zase rychle ke zdražování. Do této chvíle pokrývaly firmy zvyšování platů hlavně ze svých marží, protože s růstem mezd se zvyšuje i produktivita. Firmy ale takto nebudou chtít financovat zaměstnance do nekonečna, a tak je zdražování jen otázkou času. Éra levných peněz by tak mohla skončit i rychleji, než se zdá.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností