DomůZprávyPadají ceny ropy - může za to Řecko?

Padají ceny ropy – může za to Řecko?

Publikováno

ropaSvětové ceny ropy stále klesají. Jen během pondělního dne se propadly o více než 3 procenta a spadly tak na nejnižší úroveň od poloviny dubna. Na strmém pádu má velký podíl výsledek řeckého referenda, kdy Řekové řekli jednoznačné „Ne“ a odmítli podmínky mezinárodních věřitelů, které jim měli zajistit uvolnění dalších finančních prostředků. K poklesu cen přispěly i obavy ohledně čínského akciového trhu, který oslabil v uplynulých třech týdnech téměř o 30 %.  O vývoji na Čínských akciových trzích jsme vás informovali v pondělí 6.7. 2015.

V pondělí klesla cena severomořské ropy Brent o více než dva dolary a začala se blížit k ceně 58 dolarů za barel. Cena americké lehké ropy WTI (West Texas Intermediate) se propadla dokonce o více než tři dolary a její cena tak klesla pod 54 dolarů za barel, přesně o 4,4 USD na 52,53 dolarů za barel.

Nedělní referendum nepřineslo investorům příliš pozitivní výsledek a jen posílilo obavy z vystoupení Řecké země z eurozóny. To také vedlo k dalšímu poklesu eura vůči dolaru. Tím, jak dolar sílí, zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn. Tato situace má negativní dopad na poptávku. Současná nejistota kolem Řecka a zároveň také situace na čínském trhu je tak pro ropu negativní a mnozí investoři raději odstupují z trhu negativních aktiv, kam ropa spadá.

Stále převažuje nabídka nad poptávkou

Analytici také upozorňují na to, že na trhu s ropou je již dlouhodobě větší nabídka než poptávka. I když je poptávka poměrně vysoká, stále se nemůže srovnat s nabídkou. Tento fakt potvrdil i analytik komoditních trhů Bjarne Schieldrop ze společnosti SEB. Dodávky by navíc mohly ještě vzrůst, protože se blíží ukončení rozhovorů s Íránem o jaderném programu. Pokud jednání dopadnou pozitivně, budou uvolněné sankce na vývoz ropy z této země. Přebytek se tak ještě zvýší.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností