DomůZprávySvětoví těžaři pláčou kvůli levné ropě

Světoví těžaři pláčou kvůli levné ropě

Publikováno

Západní ropné společnosti již dlouho nevydělávají desítky miliard, jak tomu bylo dříve. Za první pololetí jim prudce klesly zisky nebo i spadly do ztráty. Jejich situaci mohou zlepšit jedině slíbené investice do projektů v Indonésii či Africe.

Ropa již není tak atraktivní komodita, jako dříve.
Ropa již není tak atraktivní komodita, jako dříve.

V nejbližších letech se situace ropných koncernů příliš lepšit nemá. Vidí to tak alespoň většina analytiků. Z šesti velkých západních společností se polovina z nich za první pololetí letošního roku dostala do ztráty a zbytek musel bojovat s prudkým poklesem zisku. Od druhé poloviny roku 2014 se masivně propouští a o práci přišly desítky tisíc lidí.

Brian Youngberg z analytické firmy Edward Jones celou situaci okomentoval. Podle něj se ropné společnosti ocitly na křižovatce a snaží se dál fungovat i v prostředí malých cen. Nyní musí velmi pečlivě zvažovat, jaké projekty mohou financovat, pokud si chtějí zajistit fungování i v budoucnu.

Největší veřejně obchodovaný ropný koncern americký ExxonMobile ohlásil pokles čistého zisku za první pololetí meziročně o více než 60 procent na 3,5 miliardy dolarů. Jeho šéf Rex Tillerson mluví o tom, že ropný byznys je nyní nejistý a nestálý. Podle něj je nejsprávnější „integrovaný model“, kdy těžba a zpracování ropy se řídí jako celek a ne odděleně. Firma díky tomu může lépe nakládat s financemi a pouštět se i do velkých investic. Zároveň však dokáže i zachovat dividendy.

V rekordní ztrátě je i Chevron, která je v Americe hned za ExxonMobile. Chevronu letos agentura Standard & Poor’s na začátku letošního roku zhoršila rating, protože prý suma vyplácených dividend a investic je větší než cash flow společnosti. Šéf Chevronu John Watson celou situaci komentuje tím, že se firma snaží přizpůsobit nízkým cenám, ale zatím je někde uprostřed cesty. Podle analytiků by však Chevron měl být schopen dále snižovat své náklady a během několika let dokončit i některé velké projekty.

Problémy nevyřešila ani vyšší těžba

Největší ropný koncern v Evropě společnost Royal Dutch Shell měla v plánu zlepšit své výsledky zvýšením produkce uhlovodíkových paliv o cca třetinu na průměrných 3,5 milionu barelů denně, ale ani to nepomohlo. Letos poprvé se do jejího hospodaření také promítly výsledky britské BG Group, kterou převzali letos v únoru.

Čistý zisk Shellu za leden-červen se meziročně propadl o 80 procent na cca 1,7 miliardy dolarů.

Britský koncern BP se ještě zcela nevyrovnal s následky havárie těžební plošiny Deepwater Horizon, jejíž likvidace ho stála nemalé peníze. Plošina explodovala v dubnu roku 2010 v Mexickém zálivu a o život tam přišlo 11 lidí. Za náhrady škod, kterou katastrofa napáchala především na jihu USA, zatím společnost zaplatila 62 miliard dolarů. Podle šéfa BP Boba Dudleye je již většina žalob vyřízena.

Přesto, že ropné společnosti své investice omezují, stále se snaží posílit své pozice na trhu. K tomu jim slouží také akvizice. Exxon zaplatí za společnost InterOil 2,5 miliardy dolarů. Společnost podniká především v Papui v Nové Guinei. Tím si koncern posílí svou pozici na asijském trhu se zkapalněným zemním plynem.

Britský koncern BP chce rozšířit svůj indonéský závod Tangguh na zkapalňování zemního plynu a hodlá do tohoto rozšíření investovat osm miliard dolarů. Zároveň má v plánu i zvýšit těžbu plynu v egyptských vodách Středozemního moře.

Jak jsou na tom ruské koncerny, se zatím neví, protože své výsledky ještě nezveřejnily. Podle šéfa firmy Small Letters Vitalij Krjukova lze však říci, že jsou na tom lépe, než západní společnosti. Západní koncerny jsou zatíženy mnoha nákladnými projekty. Ruské společnosti nemají aktiva v těžbě břidlic ani z velkých hloubek v moři, jako západní. Na lepší hospodaření ruských společností má vliv i slabý kurz rublu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností