DomůZprávyČeši se přestávají bát investovat

Češi se přestávají bát investovat

Publikováno

Investicím věří čím dál více Čechů, a také se už tolik nebojí riskovat. Své peníze investuje 37 % lidí ve věku 25 až 55 let. Nejčastěji si vybírají podílové fondy, nemovitosti a akcie. V průměru investují 3000 korun. Do investic se obvykle pouští muži a lidé, kteří mají vysokoškolský titul. Většinou jsou to i domácnosti s vyššími příjmy od 30 do 40 tisíc korun. A na co investice používají? Výnosy z nich chtějí hlavně na penzi, na nové bydlení či na cestování. Tyto informace vyplynuly z průzkumu agentury Ipsos pro Raiffeisenbank.

Investice na bydlení jsou u Čechů druhé nejčastější.
Investice na bydlení jsou u Čechů druhé nejčastější.

Když obyvatelé ČR investují, nejvíce si vybírají podílové fondy. Je to 38 % z nich. Další jsou investice do nemovitostí. Většinou lidé investují pravidelně (67 %). Za zvýšený zájem o investice může také to, že už to dávno není výsada pouze bohatých lidí. Dnes se dá investovat v podstatě už od 100 korun měsíčně. Pokud máte volné finanční prostředky a můžete je dlouhodobě a pravidelně ukládat, jsou investice skvělou možností, jak získat vyšší zhodnocení, než aktuálně nabízí běžné spořicí účty. 

Co si ale mnoho lidí neuvědomuje je to, že investice s sebou nesou vždy určité riziko, a proto je vhodné vybrat si více instrumentů a nespoléhat se jen na jeden. Riziko se pak rozkouskuje a tím o něco sníží. Lze také investovat i do produktů, které určitou diverzifikaci nabízí sami o sobě.

Necelých 50 % lidí by výnosy z investic použilo na důchod, 38 % na bydlení a 35 % na cestování. Asi čtvrtina dotázaných osob by tyto peníze věnovala svým vnoučatům. Lidé s vysokou školou by použili výnosy nejčastěji na bydlení, na důchod pak lidé ve věku od 45 let do 55 let.

Na co by lidé použili výnosy z investic – přehled

  • Na důchod: 47 %
  • Na bydlení: 38 %
  • Na dovolenou a cestování: 35 %
  • Pro děti nebo vnoučata jako finanční rezerva: 26 %
  • Na koníčky: 25 %
  • Pro děti nebo vnoučata na koníčky: 24 %
  • Na auto: 20 %
  • Na výdaje z oblasti zdraví: 18 %
  • Na podnikání: 12 %
  • Na vzdělávání se: 8 %
  • Na svatbu: 4 %
  • Ostatní: 3 %

Češi nerozeznávají spoření a investování

Lidé často nevidí rozdíl mezi tím, zda investují nebo spoří. Je zajímavostí, že 40 % z těch, kteří si spoří, zároveň i investují. Mnoho lidí odpovědělo na otázku, jakým způsobem spoří tak, že spoří prostřednictvím investic. Investování je pro mnoho osob způsob, jak si mohou našetřit na nenadálé výdaje nebo se zajistit.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností