DomůZprávyGE Money Bank k prodeji přes pražskou burzu

GE Money Bank k prodeji přes pražskou burzu

Publikováno

Jedna z největších bank v tuzemsku bude na prodej. Cena banky se podle odhadu Hospodářských novin může pohybovat mezi padesáti a šedesáti miliardami korun. Podle vyjádření šéfa banky Spurného by mělo na dividendu směřovat 70 procent ze zisku. GE nabídne své akcie na pražské burze. Za posledních pět let půjde o největší úpis akcií ve střední a východní Evropě.

GE Money Bank se chystá k prodeji svých akcií na pražské burze.
GE Money Bank se chystá k prodeji svých akcií na pražské burze.

Majitel banky GE Money chce prodat banku, která patří k pěti největším ve státě a má jednu z největších distribučních sítí prostřednictvím pražské burzy. Oznámila to banka v pondělí ráno ve své tiskové zprávě. Pro svou českou banku hledá GE kupce již několik let a prodej přes burzu byl až doteď pouze záložní plán. Banka již v rámci příprav, oznámila i změnu svého jména. Podle odhadu Hospodářských novin by se cena banky měla pohybovat mezi padesáti a šedesáti miliardami korun. Může to být i více, protože nebylo zveřejněno, jakou hotovost nechá dosavadní majitel v bance. Česká GE Money měla do loňského roku velký kapitál díky tomu, že takřka patnáct let nevyplácela dividendy. Loni se však vše změnilo a k majiteli v září šlo 20 miliard korun, což byla nejvyšší dividenda české banky v historii. Na burzu půjde podle vyjádření banky většina akcií, které drží. Nebudou nabízeny žádné nově vydané akcie. GE oznámila, že si nechá minoritní podíl v české bance zatím na půl roku po začátku obchodování na pražské burze. Poté bude svůj podíl postupně prodávat.

GE Money Bank

Banka má 4. největší celostátní distribuční síť 229 poboček. V Česku patří ke středně velkým bankám. Na konci loňského roku k ní patřilo asi 1 168 000 malých a firemních klientů. Od loňského září je ředitelem GE Money Bank Tomáš Spurný, který nahradil dosavadního ředitele Seana Morrisseyho. Ke konci loňského roku činil hmotný kapitál 27,3 miliardy korun. GE Money Bank je stále součástí skupiny GE Money, do které patří i GE Money Auto a GE Money Leasing. Banka patří k šesté největší v ČR.

70 procent zisku šlo na dividendu

Prezident a generální ředitel GE Capital International Richard A. Laxer ujišťuje investory, že současný stoprocentní akcionář hodlá s bankou stále spolupracovat. IPO společnosti prostřednictvím nabídky akcií investorům bude dalším přelomem na cestě k dosažení cílů GE. Ty chtějí omezit portfolio svých aktiv ve finančním segmentu. GE Capital bude s bankou spolupracovat i nadále, aby byl zajištěn hladký přechod k její nezávislosti. Sám generální ředitel Tomáš Spurný označuje vstup na burzu za „velmi zásadní moment“, k němuž dochází v období vstupu společnosti do dalšího růstu. Banka chce ve střednědobém časovém rozmezí posílat 70 procent zisku akcionářům jako dividendu, což potvrdil sám Spurný agentuře Reuters. To odpovídá přibližně dividendě vyplácené Komerční bankou, jediným českým finančním ústavem, který obchoduje na burze samostatně.

Oživení na pražské burze?

Prodej akcií GE Money patří k jednomu z největších primárních emisí na pražské burze v historii. Investoři budou moci vůbec poprvé od dob kuponové privatizace nakupovat akcie banky přímo od majitele. Uvést na pražskou burzu akcie velké české banky už jednou bylo v plánu, ale na poslední chvíli tuto akci majitel odvolal. Po celou dobu svého působení se pražská burza potýká s nedostatkem nových emisí, i proto plán GE vedení burzy nadšeně vítá. Podle Petra Koblice generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha a CEE Stock Echange je burza velmi potěšena oznámením, že se IPO stává pro vlastníka preferovanou variantou a trhem. Banka má podle něj všechny předpoklady pro to, aby byl vzbuzen zájem investorů. U nás by měla patřit k největším emisím a zcela jistě by se kvalifikovala do indexu PX, ale i do mezinárodních indexů. To by mělo za následek pozitivní účinek na likviditu samotné emise i likviditu celého českého kapitálového trhu.

Prodej banky patří ke strategii skupiny General Electric, která ohlásila svůj úmysl, prodat své aktivity ve finančním sektoru již loni v dubnu. Nyní se chce více zaměřit na průmyslové podnikání.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností