DomůZprávyBlíží se zvýšení sazeb v USA

Blíží se zvýšení sazeb v USA

Publikováno

V červenci vzniklo v USA přibližně 255 tisíc nových pracovních míst. Posílil dolar a zlevnila ropa. Vzrostly mzdy, ale míra nezaměstnanosti se nezvedla a zůstala na 4,9 procentech. Zvyšuje se šance, že Fed bude zvyšovat sazby.

Zvyšování sazeb v USA je v současné době velmi reálné.
Zvyšování sazeb v USA je v současné době velmi reálné.

Dolar začal posilovat vůči euru ihned po zprávě o rostoucích mzdách a desítkách tisíc nových pracovních míst. V pátek ve čtyři hodiny odpoledne připsal 0,66 procenta a kurz vzrostl na 1,1 dolaru za euro. Podle pátečních výsledků z trhu práce se zdá, že zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou se blíží. Na silnější dolar reagovala i ropa snížením cen.

Za měsíc červenec vzniklo v USA na 255 tisíc nových pracovních míst, což je mnohem větší počet, než jaká byla očekávání. Míra nezaměstnanosti se nezměnila a je stále na 4,9 procentech. Tuto informaci zveřejnilo v pátek tamní ministerstvo práce. Původní očekávání analytiků z agentury Reuters bylo, že v červenci vznikne přibližně 180 tisíc nových pracovních míst. Zároveň očekávali i snížení míry nezaměstnanosti na 4,8 procent.

V současnosti tak vzrostla pravděpodobnost, že Fed zvýší sazby již v příštím měsíci z devíti na osmnáct procent. Při prosincovém zasedání dosáhla pravděpodobnost na 47 procent, ve středu činila jen 32 procent. V pátek po 17 hodině ztrácela severomořská ropa Brent procento a texaská WTI 1,3 procent. Brent stojí 43,85 dolaru za barel a WTI 41,4 dolaru.

V minulém týdnu Fed svou sazbu nezměnil a ponechal ji beze změny v pásmu od 0,25 do 0,50 procenta.

Loni v prosinci zvýšila Centrální banka úrokovou sazbu

Loni v prosinci přistoupila Centrální banka ke zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu z 0,0 až na 0,25 procenta. Na této sazbě ji kvůli snaze o podporu hospodářského růstu držela sedm let. Protože se však úroky zvyšují, musí odložit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, výkyvů na finančních trzích i nejistoty kolem odchodu Velké Británie z EU.

V USA se také zvýšila průměrná hodinová mzda. V červenci poskočila o 2,6 procenta a stejně jako v červnu rostla nejrychleji od hospodářské recese v roce 2008. Ministerstvo upřesnilo i nárůst pracovních míst na 292 tisíc. Původně se uvádělo 287 tisíc. Z těchto informací lze vyčíst, že američtí zaměstnavatelé se příliš neznepokojují dopady rozhodnutí Velké Británie odejít z Evropské unie. Stejně tak je od zaměstnávání nových lidí neodradili ani slabé informace o vývoji americké ekonomiky za první pololetí.

Ekonom Doug Duncan ze společnosti Fannie Mae prohlásil, že celkově se vše jeví velmi dobře. Ukazuje se, že ekonomika se z hlediska trhu práce ubírá tam, kam si Fed přeje. Tato situace potvrzuje názor, že se lepší stav ekonomiky i navzdory nedávným negativním informacím o hrubém domácím produktu. Tuto informaci uvedl analytik Aaron Kohli ze společnosti BMO Capital Markets.

Minulý týden oznámilo americké ministerstvo obchodu, že ekonomika USA rostla ve druhém čtvrtletí tempem jen 1,2 procenta, přičemž analytici odhadovali růst na 2,6 procenta. Deficit zahraničního obchodu Spojených států amerických stoupl oproti minulému měsíci o 8,7 procenta na 44,5 miliardy dolarů (1,1 bilionu korun). To je nejvíc za poslední deset let. Deficit roste zejména kvůli vyššímu dovozu ropy a počítačů, mobilních telefonů a oděvů z Číny. Tuto informaci v pátek zveřejnilo ministerstvo obchodu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností