DomůZprávyRána pro země ropy, její cena jen tak nevzroste

Rána pro země ropy, její cena jen tak nevzroste

Publikováno

Ceny černého zlata se s největší pravděpodobností k 80 dolarům za barel jen tak nevrátí. Podle některých odborníků to vypadá na dobu až někdy okolo roku 2020. Ropa se nezvedá i přes pokles investic do těžby. Špatné vyhlídky předpovídá i Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Nyní se prodává ropa za méně jak 50 dolarů za barel.

Ceny ropy se drží nízko již delší dobu, a jak to tak vypadá, v nejbližší době stoupat nebudou.
Ceny ropy se drží nízko již delší dobu, a jak to tak vypadá, v nejbližší době stoupat nebudou.

Podle některých scénářů by se nízké ceny mohly udržet i klidně do roku 2040. Trh s ropou je totiž v dlouhodobém přebytku a nabídka je tak trvale vyšší než poptávka. Pokud se něco nezmění, mohla by tato situace trvat nejméně do konce desetiletí, jak v úterý uvedla Mezinárodní energetická agentura ve své zprávě. Za poslední rok je to skutečně velký skok, protože ještě v loňském roce se barel ropy prodával přibližně za 115 dolarů. Nyní je jeho cena o více jak polovinu nižší.

Mezinárodní energetická agentura patří organizací zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Do této organizace spadá i Česká republika. Jejím úkolem je poskytovat dostatek informací o trhu s ropou a jinými energiemi. Pravidelně vydávají publikaci „Energetický výhled“, kde jsou uvedené všechny důležité informace a jedná se o nejvíce uznávanou publikaci IEA. Výkonný ředitel IEA se vyjádřil pro list Financial Times Fatih Birel v tom smyslu, že se blíží konec doby, kdy poptávka po ropě strmě stoupala a byla největší v historii energetiky.

Na padající poptávku měla vliv ekonomická krize v Číně a růst ekonomik v jiných rychle se rozvíjejících zemích. Další vliv má i snaha čím dál více využívat šetrnější a především obnovitelné zdroje energie. Vyvíjí se poměrně velký tlak na omezení produkce nečistot, které mají vliv na skleníkový efekt a zahřívání planety. Spotřeba ropy a i plynu bude klesat v Evropě, USA i Japonsku.

Podle (pro mnohé nejpravděpodobnějšího) scénáře by se snad měla cena ropy začít zvyšovat postupně do roku 2020 až na 80 dolarů za barel. IEA ovšem upozorňuje na to, že je možné, že zůstane současná cena ropy na ceně kolem padesáti dolarů za barel, a teprve postupně do roku 2040 by mohla její cena stoupnout až na osmdesát a více dolarů za barel. Podle vyjádření agentury by však současná nízká cena mohla mít nepříznivý vliv na využívání obnovitelných zdrojů energie, a také by byl značně omezen pokrok v technologiích. Levná paliva by už nenutila výrobce omezovat spotřebu energie u jejich produktů.

Za poklesem cen stojí i OPEC

Ve zprávě je také uveden, jako poslední viník poklesu cen ropy OPEC. Jedná se o organizaci států, zejména Saudskou Arábii a další státy Perského zálivu. Mezinárodní ropný gigant OPEC chtěl zničit svoji konkurenci v USA, a proto snížil své ceny za ropu. Těžařské americké rafinérie totiž začaly těžit plyn z břidlic a ropu z nekonvenčních nalezišť, a tím značně pozvedly svou konkurence schopnost. Snížení ropy mělo podle Saúdských představitelů tuto konkurenci zničit. Zatím se však plán příliš nedaří a podle vydané zprávy IEA to vypadá spíš na to, že se těmto nekonvenčním těžařům v USA i jinde ve světě daří a jsou odolnější více, než se čekalo. Naopak se teď vyskytují problémy s nízkou cenou ropy u zemí OPEC, a to hlavně právě u Saúdské Arábie, které se výrazně snížil její příjem. Výdaje Saúdské Arábie značně navyšují i peníze použité na vojenskou intervenci v sousedním Jemenu. Přesná výše těchto výdajů není známá.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že by Saúdská Arábie mohla dosáhnout vyrovnaného rozpočtu jedině za předpokladu, že by se jim ještě letos podařilo zvednout cenu ropy na 105,6 dolaru za barel a další rok by cenu drželi na více než 95,8 dolarů za barel. Nyní se prodává barel za cenu okolo padesáti dolarů, a tak by rozpočet mohl skončit letos se schodkem skoro čtyřicet miliard dolarů. Země chce část schodku financovat ze zahraničních půjček. List Financial Times uvedl, že letos poprvé v historii hodlá země rozprodávat své dluhopisy na světovém trhu. K prodeji by mohly být od ledna příštího roku. Zatím ještě nebylo uveřejněno, kolik peněz si chce Rijád vypůjčit.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností