DomůZprávyInvestice do zlata v Česku rostou

Investice do zlata v Česku rostou

Publikováno

V České republice jsou investice do zlata čím dál oblíbenější. Hlavním prodejcům se za loňský rok meziročně zvýšily prodeje až o desítky procent. Podle většiny z nich by navíc mohl rostoucí trend pokračovat i v roce letošním. Lidé v Česku stále kupují drahé kovy mnohem méně než je obvyklé ve světě.

Zlato zažívalo v loňském roce slušný růst.
Zlato zažívalo v loňském roce slušný růst.

Společnost Golden Gate CZ za loňský rok prodala více než 1,2 tuny investičního zlata. Oproti předchozímu roku je to více než dvojnásobek. Další z prodejců firma Zlaťáky.cz prodala takřka tunu investičních zlatých slitků a mincí. Tržby z prodeje v roce 2015 činily téměř 900 milionů korun.

Stoupající trend

Spoření do zlata na českém trhu jasně roste. Podle předsedy společnosti Golden Gate CZ Vladimíra Brůny je tento rostoucí trend srovnatelný s dobou, kdy začínalo stavební spoření. Stejnou situaci očekává i nyní. Podle něj by bylo ideální, aby do roku 2020 spořilo do zlata 100 tisíc českých domácností. Tržby z prodeje zlata činily u Golden Gate CZ loni 1,2 miliardy korun. I to je více než dvojnásobný meziroční růst. U společnosti Zlaťáky.cz činily tržby z prodejů téměř 900 milionů korun. Podle obchodního ředitele firmy Matěje Čeleše je ovšem trh s investičním zlatem oproti světové úrovni stále ještě malý. Průměrný obyvatel v ČR má uschováno v drahých kovech přibližně dvě až tři procenta svých aktiv. V západních zemích je tato úroveň přibližně na 12 až 15 procentech a na východě dokonce 30 procent.

Více než 800 kilogramů investičního zlata prodala loni společnost Safina. Bylo to nejvíce v její historii. Oproti předloňskému roku jde o nárůst přibližně deset procent. Nejvíce se prodalo ve třetím čtvrtletí, kdy bylo prodáno více než 250 kilogramů zlata a několik desítek kilogramů investiční platiny. Tato čísla uvedl manažer investičních drahých kovů společnosti Libor Křapka.

Větší zájem hlásí i společnost EMS Gold Investments. Její jednatel Pavel Hýbler uvedl, že společnost loni měla obchody o celkovém objemu asi půl miliardy korun. Investičního zlata prodala 441 kilogramů. Jde o nárůst asi o pět procent.

Marketingový manažer České mincovny uvedl, že zlatých mincí, medailí a slitků prodali celkem za 480 milionů korun. Meziročně to představuje nárůst téměř o čtvrtinu.

Investiční zlato funguje podobně, jako třeba cenné papíry. Jedná se hlavně o zlaté mince a cihly, které nejsou nakupovány ze sběratelských důvodů, ale jako investice. V Česku nabízí investiční zlato více než 2000 fyzických osob a kolem 200 právnických osob. U společností prý přitom dochází k určitému sjednocení. Několik jich ukončilo svou činnost a jejich zákazníci se pak obrací na společnosti jiné s žádostí o výkup slitků. Další společnosti jsou také na prodej.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností