DomůZprávyLevná platina láká čím dál víc Čechů

Levná platina láká čím dál víc Čechů

Publikováno

I když je teď v popředí zájmu mnoha lidí spíše lithium, nezapomíná se ani na platinu. Lithium je doménou zejména spekulantů s pozemky, těžařů nebo politiků. Střadatelé a větší investoři se zaměřují na jiné kovy. Cena platiny klesá a podle odborníků je to jev, který se děje jen párkrát za sto let.

Platina je v současné době výhodnější než zlato.
Platina je v současné době výhodnější než zlato.

Gram zlata stojí nyní v přepočtu asi 907 Kč. Gram platiny vychází lépe na necelých 653 Kč. U obou kovů letos klesá cena, ale u platiny je ten propad větší. Přichází vždy skokově. 1. března letošního roku přišlo první zlevnění a další, ještě větší, přišlo 1. května.

Papírová forma není jistota

Platina teď vyjde levněji než slitek zlata o váze sto gramů. To se stalo za posledních sto let jen několikrát, že by byla platina levnější než zlato. Je to opravdu výjimečná situace a hodně investorů se snaží této příležitosti chopit. Pro českého investora poklesla cena platiny v meziročním součtu v korunách o více než deset korun. Za stogramový slitek platiny teď zaplatíte asi 90 tisíc korun.

Platinu ještě poměrně nedávno nakupovali jen velcí investoři, kteří kupovali velké kilogramové slitky za milióny. Později začaly slévárny vyrábět slitky o hmotnosti 100 gramů a jedné trojské unce, což je 31,103 gramu.

Nyní už je platina dostupná i pro menší investory. V průměru jsou ochotni zaplatit i stovky tisíc. Dobré „platinové časy“ potvrzují i odborníci. Tomáš Braný z firmy Step Finance řekl, že poptávka po platině je nyní meziročně až dvojnásobná.

U platiny je oproti lithiu jeden rozdíl, a to v možnosti držení. Platinu lze totiž držet i fyzicky a má velmi dobrou likviditu. Do lithia se většinou investuje jen papírovou formou. Mohou to být burzovní ETF, akcie nebo dluhopisy těžařských společností. Mnohem lepší a jistější je ale investice do fyzických kovů.

V Česku přesáhl největší jednorázový nákup platiny dvacet miliónů v kilogramových slitcích. Tyto obchody se ale příliš často neuskutečňují. Velmi rychle ale roste počet nákupů do 100 tisíc korun.

Nynější pokles cen je vyvolaný uvolněním jedno větší zásoby. Je velmi mimořádný už jen z toho důvodu, že po světě je dlouhodobě velká poptávka po platině. V roce 2016 to bylo 8,320 miliónu uncí. Nejvíce tohoto kovu odebere automobilový průmysl (42 procent). Za ním je šperkařství (31 procent) a šest procent tvoří investiční platina. Letos bude poptávka ještě větší. Na konci 2. čtvrtletí 2017 činila 7,810 miliónu uncí.

Prodávají se i plagiáty

Jestliže někde narazíte na platinu nebo zlato hluboko pod burzovní cenou, jedná se takřka jistě o padělek. Při výběru je potřeba volit pouze stabilní firmy s dobrými referencemi od zákazníků. Takové firmy by měly garantovat i zpětný odkup. Také by o sobě firma měla zveřejňovat povinné výsledky v obchodním rejstříku.

Produkty platiny se dají i lehce ověřit u sléváren. I jejich bezpečnostních prvků. Zatím ale k ničemu takovému naštěstí nedošlo.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností