DomůZprávyLidé se začínají více zajímat o podílové fondy

Lidé se začínají více zajímat o podílové fondy

Publikováno

Protože se čím dál méně vyplatí spořící účty, a to zejména díky neustále se snižujícím úrokům, zvyšuje se zájem o investice. Hlavní oblastí zájmu klientů jsou nyní podílové fondy. Samotná ING Bank, která nabízí různé strategie investic, nabízí jednoduché investice do šesti fondů ověřených správců. Mezi klienty je nejoblíbenější globální dividendový fond Fidelity Investments.

ING Bank ČR nabízí svým klientům možnost vložit své investice do šesti fondů.
ING Bank ČR nabízí svým klientům možnost vložit své investice do šesti fondů.

Během roku vložili investoři téměř miliardu korun do zmíněných šesti fondů, které nabízí právě ING Investice. Do online fondů společností Fidelity Investments a NN Investment Partners vstoupilo se svými penězi již 7500 zájemců. Velkou výhodou je to, že klienti neplatí žádné vstupní ani výstupní poplatky a vklad začíná na sto korunách. Podle prohlášení ředitele retailového bankovnictví ING Bank ČR Libora Vaníčka je důvodem k čím dál většímu zájmu o investování do podílových fondů právě neustále se snižující úroky u spořících produktů.

Banka nabízí tyto fondy všem, kdo vlastní online ING Konto prostřednictvím investičního dotazníku. Ten vyhodnotí, a poté klientovi buď doporučí, aby zůstal u spoření (v případě, že by nechtěl riskovat případnou ztrátu) nebo mu naopak doporučí investici, jako vhodný prostředek k rozšíření svého portfolia. Poté stačí vložit své peníze do jednoho z fondů. Vše jde udělat online pomocí nástrojů, které jsou na webu banky. Kdo si s výběrem fondů neví rady, může opět požádat o pomoc kontaktní centrum ING.

Počet kvalitních fondů nabízených bankou je omezený. Asi 41 procent klientů vložilo peníze do fondu Fidelity světových dividend. Dalším oblíbeným a využívaným fondem je NN fond světových akcií. ING Investice nejdříve umožňoval vložit peníze jen do tří fondů, postupně se díky zájmu nabídka rozšířila o regionální fondy, které se zaměřují na americké, evropské a asijské akcie. Také byla snížena minimální hodnota investice z 500 na 100 korun.

Investice ovlivňují akciové trhy

Na investice působí mnoho vnějších faktorů, hlavně makroekonomická situace. Podle hlavního ekonoma ING Bank ČR Jakuba Seidlera by se měla česká ekonomika zatím vyvíjet příznivě a příjmy domácností by měly dále růst. S tím je spojen i zvyšující se zájem o investice. Inflace se bude pohybovat poměrně blízko nuly, ale do deflace by spadnout neměla. Velký vliv má hlavně zasahování ČNB, která drží korunu pod 27 Kč za euro. I přes některé současné potíže, jako je zpomalení hospodářského růstu v Číně a v dalších rozvíjejících se zemích, hrozbám, které sebou nese migrační vlna či opětovný pokles inflace v eurozóně, potíže Volkswagen kvůli podvodům s emisemi očekává Seidler, že hrubý domácí produkt eurozóny poroste příští rok o 1,5 procent. Letos má vzrůst o 0,9 procent. Zároveň dodal, že kvůli uvolněné měnové politice, kterou se snaží centrální banky řešit některé problémy, jsou akciové trhy velmi nadhodnocené a lze očekávat jejich velké výkyvy. Aby byl jejich vliv omezen, je důležité pravidelně investovat.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

2 KOMENTÁŘE

    • Váš spam tu nechám jen tak pro srandu. Názor na Ferratum, ať si udělá každý sám, avšak za team Investomanie.cz důrazně doporučujeme nevyužívat žádných krátkodobých půjček, jelikož tím se člověk velice často dostane do dluhové spirály, ze které již není cesty ven a často to končí exekucí na majetek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností