DomůZprávyJüan má velkou šanci dostat se mezi hlavní světové měny

Jüan má velkou šanci dostat se mezi hlavní světové měny

Publikováno

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) podpořila zařazení čínského jüanu do koše hlavních světových měn. Čínská měna prý splňuje podmínky, které jsou pro zařazení nutné. Konečné rozhodnutí bude na účastnících zástupců členských zemí MMF na zasedání, které by se mělo uskutečnit 30. listopadu. Podle prohlášení agentury Reuters, se zástupci budou nejspíš řídit doporučením pracovníků fondu. MMF odvozuje hodnotu své měnové a účetní jednotky na základě skladby svého koše hlavních světových měn.

Čínský jüan má velkou šanci dostat se mezi hlavní světové měny.
Čínský jüan má velkou šanci dostat se mezi hlavní světové měny.

Měnový fond uvedl již v srpnu, že jüan by se mohl do jeho měnového koše dostat nejdříve v říjnu roku 2016. Je to z toho důvodu, aby finanční trh měl dostatek času na přípravu možného rozšíření koše. Peking původně doufal, že by mohl být jüan zařazen hned od ledna 2016, ovšem experti z MMF se domnívají, že takový krok by mohl negativně ovlivnit finanční trhy během prvního dne obchodování v novém roce. Podle agentury Reuters Peking vyvíjí diplomatický tlak, aby se jüan dostal do měnového koše dřív. Tato snaha je ovlivněna zejména snahou snížit závislost na americkém dolaru.

Čína omezila kontrolu již letos v srpnu

Kontrolu domácí měny Čína značně omezila již letos v srpnu a díky tomu byl zaznamenán její výraznější pokles. Mezinárodní měnový fond s tímto krokem souhlasí a chválí ho. Označil ho za posun směrem k volně plovoucímu kurzu. Po devalvaci jüanu však vyvstaly obavy z měnové války a objevila se i obvinění, že Peking poskytuje nepoctivou výhodu čínským exportérům.

V Číně panuje přesvědčení, že zařazení do měnového koše SDR si zaslouží, protože disponuje druhou největší ekonomikou na světě. Ovšem používání jüanu není tolik rozšířené, jako u amerického dolaru, eura, britské libry a japonského jenu. Ty nyní tvoří měnový koš SDR. Podle šéfky MMF dospěli jeho pracovníci k závěru, že čínská měna splňuje požadavky na to, aby mohla být hojně využívaná pro mezinárodní transakce.

Podle některých ekonomů by mohlo zařazení jüanu do koše SDR výrazně podpořit čínskou ekonomiku a vedlo by to k posílení zahraniční účasti na čínských finančních trzích.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností