DomůZprávyAkcie v České republice opět lákají investory

Akcie v České republice opět lákají investory

Publikováno

V předchozím čtvrtletí se dařilo akciím bank v tuzemsku, které obchodují na pražské burze. Tuto skutečnost oznámily ve svých výsledcích hospodaření. Dobře na tom byla i společnost ČEZ nebo mediální skupina CME. Naopak ne příliš dobré výsledky zaznamenalo O2 ČR.

Akciím O2 se v předchozím čtvrtletí příliš nedařilo.
Akciím O2 se v předchozím čtvrtletí příliš nedařilo.

Na pražské burze se zase sčítaly výsledky. A zdá se, že budoucnost se jeví pozitivně. Oproti loňskému roku ve stejném období, kdy probíhalo kurzové zajišťování firem před koncem intervencí, se letos trendy u výnosů bank obrací.

Banky těží z růstu sazeb

Komerční banka profituje z toho, že ČNB zvýšila úrokové sazby a tím pádem rostou i výnosy z depozit. Moneta Money Bank zase vítá stabilizaci sazeb na spotřebitelských úvěrech. I to ovlivnily zvýšené sazby ČNB a zároveň i pozitivní ekonomický růst v zemi. Příjmy z úroků činní asi 70 procent výnosů u českých bank. Proto by postupný růst úroků měl nakonec převážit nad stálým tlakem na výnosy z poplatků nebo nad tlakem na snižování nákladů.

ČEZ zveřejnil, že mu klesá provozní zisk, důvodem ale byla vysoká základna z loňského roku. Po dohodě se Sokolovskou uhelnou a jeho plynovou elektrárnou vytvořila společnost zisk, který vyrovnal slabou produkci obnovitelných zdrojů v Evropě. Letos se zatím situace jeví stabilně a s pozitivním výhledem. Postupně roste produkce z jaderných elektráren a zajištěné ceny elektřiny.

Pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky nejvíce těší mediální společnost CME. Její tržby v české koruně rostou a nárůst se drží kolem sedmi procent. Provozní zisk stoupl i díky částečně fixním nákladům o čtvrtinu.

Příliš dobré výsledky naopak nemá O2 ČR. Menší atraktivitu ovlivňuje rušení pevných linek, a také zrušení datového roamingu v EU.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností