DomůZprávyLitecoin roste rychleji než bitcoin - v Česku druhý nejoblíbenější

Litecoin roste rychleji než bitcoin – v Česku druhý nejoblíbenější

Publikováno

Litecoin je v Česku druhou nejoblíbenější kryptoměnou a v současnosti roste rychleji než bitcoin. Nyní se chystá její rozdělení, se kterým nesouhlasí její zakladatel a zároveň i zavedení nové platební brány.

Litecoin je v České republice druhou nejoblíbenější digitální měnou.
Litecoin je v České republice druhou nejoblíbenější digitální měnou.

Za poslední týden se zvýšila hodnota kryptoměny litecoin o 50 %. Zájem se zvedl poté, co uveřejnila společnost LitePay svůj záměr otevřít do konce února platební bránu pro platbu právě s touto měnou a s podporou platebních karet Visa. Zároveň dochází k rozdělení litecoinu. Vznikne měna s názvem litecoin cash, která slibuje držitelům litecoinů další zisky. Podle zakladatele původní měny se ale jedná o podvod.

Stabilnější situace na trhu s digitálními měnami

Po velkém propadu, který v nedávné době potkal trh s digitálními penězi, se situace zase uklidňuje a je stabilnější. Kurz bitcoinu se ve čtvrtek a v pátek pohyboval kolem deseti tisíc dolarů. V posledních dnech se ale spíše než bitcoin dostává do popředí zájmů litecoin.

Podle serveru Coinmarketcap.com je litecoin pátou největší digitální měnou. V pátek se jeho hodnota pohybovala kolem 234,69 dolarů. Ve stejném období zaznamenal bitcoin růst jen o 20 %. O litecoin se začali investoři zajímat díky naději, že s ním bude jednodušší platit i v reálném světě a někteří spekulanti si slibují zisk i od jeho rozdělení.

Platební brána LitePay napodobuje existující bránu pro bitcoiny BitPay. Obě fungují na principu převodu peněz z digitální měny na klasickou měnu, kterou vydává stát. Díky bráně je možné kryptoměnu okamžitě vyměnit a obchodník nemusí řešit volatilitu kurzu digitální měny.

Jak LitePay, tak i BitPay nabízí zákazníkům platební kartu společnosti Visa. Tou je možné platit u obchodníků úplně stejně jako klasickou kartou od bankovního účtu. Při platbě se z účtu strhávají kryptoměny. Ty je ovšem nutné mít dopředu uložené u jejich poskytovatelů. Ke spuštění platební brány LitePay by mělo dojít už 26. února.

Rozdělení kryptoměny litecoin

Situaci nahrává ještě jedna významná změna. Tou je vznik nové digitální měny, která je založena na databázi transakcí litecoinu, takzvaném blockchainu. Nová měna s názvem litecoin cash (LCC) taktéž následuje vzor svého „velkého“ bratra bitcoinu, od kterého se v minulosti oddělil bitcoin cash a podle Coinmarketcap.com je čtvrtou největší kryptoměnou na světě.

Jakmile dojde k oddělení databází, měli by všichni majitelé litecoinů dostat deset jednotek nové kryptoměny. Ta už nebude mít s původním litecoinem vůbec nic společného a všechny transakce budou probíhat zvlášť. Když probíhalo rozdělení bitcoinu, doporučovali odborníci pro jistotu nějaký čas transakce vynechat, než se uklidní situace.

Podle vývojářů LCC jde pouze o vylepšení a zrychlení stávající sítě. Změna ale nemá příliš velkou podporu mezi uživateli, jako tomu bylo v případě bitoinu.

S rozdělením nesouhlasí ani zakladatel litecoinu Charlie Lee, který tuto změnu označil za podvod a varoval před ní na svém twitterovém účtu. Litecoin je druhou nejoblíbenější digitální měnou u českých obchodníků. Ve svém e-shopu ji přijímá i společnost Alza, která k tomuto kroku přistoupila letos v únoru.

Charlie Lee, bývalý zaměstnanec Googlu, svou kryptoměnu založil v roce 2011 na podobném algoritmu jako u bitcoinu. Litecoin je ale výhodnější v tom, že umožňuje rychlejší a levnější provádění plateb.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností