DomůZprávyRežim intervencí ČNB bude pokračovat celý příští rok

Režim intervencí ČNB bude pokračovat celý příští rok

Publikováno

Bankovní rada České národní banky znovu zopakovala, že pravděpodobný termín ukončení jejich zásahů do kurzu koruny bude pokračovat pravděpodobně až do konce roku 2016. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání rady sám guvernér Miroslav Singer. Prognóza ČNB s intervenčním režimem do konce roku 2016 počítá, protože inflace bude po většinu příštího roku nízká. Nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB by se měla začít pohybovat až v roce 2017.

Česká národní banka hodlá dál držet kurz koruny okolo 27 Kč/EUR pravděpodobně až do konce roku 2016.
Česká národní banka hodlá dál držet kurz koruny okolo 27 Kč/EUR pravděpodobně až do konce roku 2016.

Podle guvernéra je stále potřeba udržovat uvolněné měnové podmínky. Již dříve se on sám vyjádřil k tomu, že konec režimu devizových intervencí by mohl přijít až na přelomu roků 2016 a 2017. Podle záznamu z minulého jednání rady upozornila ČNB na to, že ukončení intervenčního režimu muže být komplikací pro politiku Evropské centrální banky (ECB). Ta v nedávné době prodloužila nákup dluhopisů do jara 2017. Podle guvernéra ovšem není problém ukončit režim devizových intervencí dříve, než ukončí ECB program nákupu dluhopisů, protože měnový cyklus České národní banky není synchronizovaný s ECB. Stejně tak se podle jeho vyjádření nezačne s koncem kurzového závazku kurz koruny neřízeně měnit. Dále se bude pokračovat v systému řízeného plovoucího kurzu, který zde byl vždy. S prudkými pohyby kurzu se tak nepočítá.

Bankovní rada České národní banky ve středu nechala opět úrokové sazby na historických minimech, a jak již bylo zmíněno, rozhodla se pokračovat v intervenčním režimu. Rozhodnutí bylo jednomyslné. Rizika, které by mohlo toto rozhodnutí mít, jsou podle guvernéra Singera přibližně vyrovnaná. Mezi rizika ve směru tlumení cen, patří nižší domácí ceny potravin, cenový vývoj v zahraničí včetně poklesu cen ropy. Naopak rizika, kde může cena růst, jsou, rychlejší než očekávaný růst mezd. Dále nemusí poklesnout regulované ceny zemního plynu a elektřiny pro domácnosti v příštím roce. Pokles je přitom očekávaný. ČNB brání posílení koruny automatickými a potencionálně neomezenými intervencemi. Tedy prodejem korun a nákupem jiných měn. Pokud je koruna oslabena nad 27 korun za euro, nechá ČNB kurz, aby se pohyboval podle nabídky a poptávky na devizovém trhu. O tom, kdy s těmito intervencemi přestane, budou v zásadě rozhodovat dvě věci a je to růst mezd v ČR a cena ropy. Takto se vyjádřila hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní bude růst mezd inflaci zvyšovat, ale cena ropy může růst cen dlouho brzdit. Nelze tedy prý ani vyloučit, že intervence skončí až na počátku roku 2017. Intervence byly spuštěny kvůli obavě z deflace. Nejdříve na trhu působila centrální banka jen několik dnů a nakoupila devizy asi za 200 miliard korun. Poté kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další zásah přišel letos v červenci, kdy centrální banka nakoupila více než miliardu eur za asi 28 miliard korun. V srpnu nakoupila za 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. V říjnu intervence neprováděla. Podle dostupných informací tak za dva roky intervenovala centrální banka asi za 390 miliard korun.

Úrokové sazby se měnit nebudou

Mimoto, že bankovní rada České národní banky bude dále držet kurz koruny okolo hodnoty 27 Kč/EUR, ponechává i úrokové sazby na historických minimech. O této skutečnosti informoval mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Základní sazba nyní činí 0,05 procent.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností